Túraútvonalak

Kék-túrázóknak

A Cserhátban túráznál? Ne böngészd a menetrendet! Nincs többé izgalom, hogy eléred-e a buszt! Mi érted megyünk!

Foglalj szállást Terényben, a Fay-Inn Üdülőházban és mi minden nap elviszünk a túrád kezdőpontjára és elhozunk a végpontjáról. Ha legalább 2 éjszakát foglalsz, Te határozod meg a napi távodat, nem a Volán menetrend.

A Kék túra teljes 18 és 19-es szakaszára, azaz Nógrádtól Mátraverebélyig vállaljuk a szállítást. Ha ketten vagytok, a költségetek kevesebb lesz, mint a jegyárak. Az ajánlat 2 főtől érvényes.

Fáyné Tornóczky Judit
+36 20 242 9026

Csipkemúzeum, ahol a pecsét egyedülálló és csodaszép!

A Kék túra útvonala Terényen halad át, ahol téged is vár a Fay-Inn Üdülőház. A jelzés elvezet a Hunnia Csipkemúzeumig, ahol a tárlat megtekintése mellett, pecsétet is szerezhetsz a gyűjtőfüzetedbe. Ennek különlegessége, hogy egy csipkemotívum, egy páva kerül a papírra.

Vendégasztal, ahol felfrissülhetsz és jól lakhatsz!

A múzeum melletti Fay-Inn Vendégasztalnál ízletes kávét fogyaszthatsz, valamint házi ízekkel fogadjuk a fáradt vándort. Előre bejelentkezett vendégeinket meleg, laktató ételekkel várjuk, akár megegyezés szerinti menüvel. Különleges kérésre programként ajánljuk a kürtőskalács- vagy laskasütést.

Szállás, ahol megpihenhetsz

Innen már csak 80 méterre van a szállás, melyet könnyű felismerni a sárga feliratról. A ház három apartmant rejt magában, így a nagyobb társaságok kényelmesen szeparálódhatnak. A komfortosságot adja, hogy minden apartman fürdőszobával van felszerelve, illetve kettőben található konyha is. Fontos kiemelnünk, hogy akár egy éjszakára, egy fő részére is adunk ki szobát, még a téli időszakban is, hiszen egész évben nyitva vagyunk. Az ár pénztárca kímélő, s elfogadjuk a Szép Kártyákat is. Emellett állatbarát szálláshely vagyunk, nem jelent gondot, ha magaddal hozod hű társadat.

Falu, ahol feltöltődhetsz a fizikai igénybevétel után

Amennyiben túrázásod nem igényel feszített tempót, érdemes több időt szánni a falu látványosságaira. Remek program a bocsa kipróbálása, mely játék és sport egyben. A fizikai megerőltetés után ez igazán pihentető, ámbár koncentrálást igényel. Érdemes sétát tenni a faluban, mely nem csak szép, hanem a lakosai kedvesek, barátságosak, szívesen váltanak egy-két szót a kirándulókkal. Kecskesajtot, házi lekvárt, zöldséget is árulnak, járjatok nyitott szemmel!

Gyalogtúrák

Éjszakai túra

Világítás nélküli vezetett túra egy különleges forrásképződményhez. Csupán az éjjeli fényekre hagyatkozva meg lehet figyelni az éjszakai állatokat, valamint elmerülni a csillagos égben.

Időtartam: 2 óra
(indulás sötétedés után)

Vezetett túra a Szanda-várhoz

A török kori végvár rom vulkáni csúcson áll, mellette andezit sípok láthatóak. Odafentről lenyűgöző a kilátás. Útközben legendák, mesék, történetek hangzanak el a várral kapcsolatban.

Időtartam: 5 óra

Kilátás a Káposztás hegyről

Könnyed séta a falu szélén álló horgásztavat őrző Káposztás-hegyhez, majd meredek kaptató, végül elképesztő kilátás. Kikericsek, lágy szellő és mindaz, amit az Isten ujja épp az égre fest. Minden évszakban, minden napszakban kihagyhatatlan! Piknikezéshez ideális helyszín!

Időtartam: 1,5 óra
(plusz, amit fent eltölt az ember)

Biciklis csillagtúrák

Bérelj biciklit nálunk és fedezd fel két keréken a környéket! Friss levegő, csodálatos táj, kis forgamú utak és este garantáltan nem kell altató!

Sasbérci kilátóhoz

Lenyűgöző kilátás

Időtartam: 2 óra + a megállások
Táv: 14 km
Útvonal: Terény, Kiskér-puszta, Pallag-puszta, Sasbérci-kilátó. (Az odaút erős kaptató, visszafelé a fékeké a főszerep.)

Magyarnándor Nagy-kilátóhoz

Víztározó és kilátó

Időtartam: 2 óra + a megállások
Táv: 24 km-es kör
Útvonal: Terény, Szanda, Szandaváralja, Nagy-kilátó, Magyarnándor, Horgásztó, Cserháthaláp, Terény

Mohorai dolinkához

Tolnay Klári Múzeum és Mauks – Mikszáth Emlékház

Időtartam: 2 óra + a megállások
Táv: 21 km
Útvonal: Terény, Cserháthaláp, Mohora, Dolinka, Tolnay Klári Emlékház, és vissza ugyanazon az útvonalon Terénybe

Csesztvei Teréz-kilátóhoz

Madách Emlékház

Időtartam: 3 óra + a megállások
Táv: 34 km
Útvonal: Terény, Cserháthaláp, Mohora, Csesztve, Teréz-kilátó, Madách Emlékház és vissza

Tematikus utak autóval

Jó palócok, tót atyafiak földjén (irodalmi útvonal)

Egy nap alatt feszített tempóban ugyan, de bejárható a Jó palócok, tót atyafiak vidéke, azaz a helyszín, ahol Mikszáth Kálmán élt és alkotott. Ezen a vidéken volt Madách Imre kúriája, ahol 9 évet élt, itt születtek gyermekei. Tolnay Klári is a megye szülötte, Terénytől nem messze található a szülőháza. Aki odavan az irodalomért, a szép épületekért ne hagyja ki ezt az útvonalat!

Őslények nyomán Ipolytarnóc felé

Terényből bő egy óra az út Ipolytarnócig, ahol egy egykori vulkánkitörés során számos őskori maradványt tekinthetünk meg. Az óránként induló vezetett túrák alatt a túravezető érdekességeket oszt meg a hely történelméről.
Odaúton vagy visszaúton érdemes megállni a nógrádszakáli palóc grand canyonnál, avagy a Páris patak szurdokvölgyénél. Régen folyó kanyargott itt, mely mélyen bevájta magát. Így látványos 10- 15 m magas falak közt kirándulhatunk. Néhol kőtömbökön kell átmászni, de könnyen járható, akár gyerekkel is. A kb. 500 m hosszú kis kanyon végén egy kisebb vízesés látható.

Palóc viseletek

Terényben is megismerhető, sőt felpróbálható a palóc népviselet, állandó programkínálatunkból szívből ajánljuk a viseletbe öltözést. Aki azonban kimozdulna a faluból és még több érdekességre kíváncsi, annak ajánljuk a Hollókőben látható Palóc Babamúzeumot, rimóci főkötő kiállítást, valamint a balassagyarmati Palóc Múzeum “Bölcsőtől a sírig” című állandó kiállítását.