10+1 gasztroprogram Terényben

2019. máj. 22. | Falusi gasztronómia

  1. Lekvárfőzők éjszakája

Nyári éjszakákon – mert csak akkor hűl le valamelyest a levegő – a lekváros üstben rotyogó lekvárt kavargatva, pattant ki az ötlet: csináljunk egy éjszakai programot, amely a közösségi lekvárfőzésről szól. Számomra a befőzés mindig olyan érzés, mintha egy hatalmas boszorkánykonyhám lenne és keverném a varázsfőzeteket. A fantáziámon túl, van benne igazság is, hiszen lekvárjaink varázslatosan finomak. 2018. júniusában először szervezzük meg ezt az alkalmat, mely nagy sikernek örvendett. Figyeld az oldalt az idei buliért!

  1. Laskasütés

Na de mi az a laska? – kérdezed és miért jó neked, ha eszed? A laska egy krumplis alapú tészta, amelyet Te magad gyúrsz, majd kinyújtod kerek alakúra, utána pedig pár perc alatt megsül a masinán, más néven sparhelten. Ezt kenheted aztán zsírral, lekvárral, mézzel, pitypangsziruppal, tejföllel… a sor végtelen. Vigyázat, hamar jól lehet vele lakni!

  1. Kürtöskalács sütés

Csorgatod a nyálad, mikor a vásárokon elmész a kürtőskalács sütő stand mellett és megérzed édeskés illatát? Ezen cseppet sem csodálkozunk, hiszen nagyon finom ez az Erdélyből származó étel. A legtöbb helyen viszont nem csak drága, hanem kicsi is a kiporciózott adag, úgyhogy végül csalódott vagy. Terényben ilyen nem lesz! A vásáros kalácsok áráért süsd Te magad a kürtős kalácsot, ízesítsd kedved szerint és egyétek meg mindet az utolsó morzsákig!

  1. Tárcsázás

A boronatárcsa nagyszerű találmány és én már annyi finomságot ettem, ami benne készült, hogy Neked is jó szívvel ajánlom kipróbálni! Süthetsz benne kolbászt, virslit, halat, sült krumplit, patiszont és mindenféle zöldséget, valamint szintén erdélyi recept alapján kóstold meg a mitchet!

  1. Bográcsozás

Abban remélem egyetértünk, hogy minden étel sokkal finomabb, ha tűz fölött készül. Ezért szeretnek annyian bográcsban főzni. Terényben, az Árdai Vendégházban erre is lehetőség van. Foglalj szállást és kérj tűzifát, állványt és a bográcsot! Kedvenc bográcsos ételeink receptjeit tekintsd meg itt!

  1. Szalonnasütés/saslik

Tudjátok mit imádok a szalonnasütésben? Azt, hogy nem kell foglalkoznom sem azzal, hogy füstös leszek, sem azzal, hogy esetleg kormos, de a kilóim száma sem érdekel, csak kikapcsolok és élvezem. Belebámulok a ropogó tűzbe vagy az izzó parázsba, hallgatom a kabócákat és már készítem az ízlelőbimbóimat arra, hogy elfogyasszam a zsíros kenyeret, a sült szalonnát és a friss zöldségeket hozzá. Hasonló a helyzet a saslikkal, melynek lényege a nyársra ízlésesen, szépen sorban felszurkált csirkemell, szalonna, zöldség. Igazán finom akkor lesz, ha becsomagoljuk alufóliába és úgy sütjük meg. Köretnek valami könnyed salátát javaslok!

Van varázsa ezeknek a szertartásoknak, amit Te is átélhetsz, ha a terényi Árdai Vendégházban foglalsz szállást. Nyársakat, tűzifát adunk, de ha ellátást is kérsz, még be is vásárlunk neked az esti sütögetéshez!

  1. Kertünk gyümölcsei

Aszaltál már gyümölcsöt? Tudod mi az, hogy stanicli? Mire jó a csiriz?

Egy napos programunkban mindezekre választ kapsz! Lesz itt aszalás, látogatás egy ökológiai gazdaságba, ahol szó esik a zöldség- és, gyümölcstermesztésről, feldolgozásról. Elkészítjük azt a bizonyos stanicli, amiben hazaviheted az asztalt gyümölcsöket. Később közösen lekvárt főzünk, beszélgetünk: Mitől különleges a magyar konyha? Miután üvegbe töltöttük a gyümölcsízt, annak hűlnie kell, addig mindenki egyedi címkét tervez az üvegre, csirizt főzünk, majd “felöltöztetjük” a lekvárosüveget, melyben mindenki hazaviszi keze munkáját. A napot laskasütéssel zárjuk.

  1. Kenőkék kenyérre (szendvicskrémek)

Ettél már házi kenyeret, amit ott helyben sütöttek és még szinte melegen veheted a szádba? Mindez élmény az ízlelőbimbóidnak, de ha ezt még megdobod szendvicskrémekkel, azzal felteszed az I-re a pontot.

Foglalj szállást nálunk és válaszd ki egy napos programunkat, melyben készítünk tojáskrémet, kőrözöttet, hamis libamájkrémet és pecsenyehúskrémet. Eközben kenyeret is sütünk és miután minden elkészült, jól belakmározunk. Délután receptkönyvet készítünk, majd játszunk egy picit, végül jön a gyógy- és fűszernövények játékos aroma felismerése. Vacsorára közösen melegszendvicset sütünk.

  1. Az istállók lakói, akik a tejet adják

Tudod, mi az író, milyen ízű az aludttej, hogy készül a sajt? Én sem tudtam, egészen addig, míg Terénybe nem költöztünk. Itt rengeteg hasznos tudásra tettem szert, anélkül, hogy észrevettem volna.

A program során meglátogatunk egy a paraszt portát, ahol lehet az állatokat simogatni, beszélgetni az állattartás feladatairól, az állatok hasznáról. A nap további részében többféleképpen dolgozzuk fel a tejet és közben mindent meg lehet, sőt érdemes kóstolni. Az állat nem csak ételt, hanem gyapjút vagy bőrt is ad az embernek. Ezért megnézzük milyen utat jár be a gyapjún ahhoz, hogy nemezlabda legyen belőle, de lehet a bőrözést választani, mint kézműves foglalkozás.

  1. Őrlöm, szitálom, gyúrom, sütöm, főzöm… Mi az?

Gondolkoztál már, hogy milyen lehet tűz fölött kukoricát pattogtatni? Hogy kell tésztát készíteni házilag?

Gyere és merülj el velünk a lisztben! No, nem szó szerint, de azért lesz itt szitálás, gyúrás, tésztanyújtás géppel, majd ki is főzzük, meg is esszük. Aztán előveszünk egy nagy adag morzsolni való kukoricát és kipróbálhatjátok a kukoricamorzsolást. Mi gyermekként nagyon szerettük! A csutkákból toronyépítő vetélkedőt tartunk, vajon kié lesz a legmagasabb? A lemorzsolt szemek már nem ehetőek, legalábbis nem nekünk, úgyhogy elsétálunk egy állattartó gazdához és megetetjük az állatokat. Ha már liszt, essen szó a malomról is – ez esetben a játékról, amit együtt elkészítünk. A napot szabad tűz fölötti kukoricapattogtatással zárjuk.

+ 1. Piknik

Naplemente, elképesztő táj, csak Ti és a természet… meg persze valami finom harapnivaló, szóval egy kellemes piknik a szabadban. Foglalj szállást nálunk és mi mindent adunk ahhoz, hogy a legszebb helyen a legjobbakat fogyasszátok.

Fenti programjainkért érdeklődjetek Fáyné Tornóczky Juditnál, a +36 20 519 0927 -es telefonszámon!