3+1 őszi recept a Fay-inn konyhájából

Szerző: | 2020. okt. 1. | Falusi gasztronómia

Édes szájúak előnyben! 🙂

Anyának van egy régi naptára, azaz eredetileg az volt, de ő receptfüzetté alakította. Nálunk ez a „konyhai szentírás”, a süteményillatú papírlapjaival. Annak idején nevetve mondtam, hogy a Fáy lányok szakácskönyve egyetlen mondatból áll: „Hívd fel anyát és kérdezd meg tőle, hogyan kell készíteni!” Mára azért mindannyian elkezdtük gyűjteni innen-onnan a recepteket, de a legjobbak akkor is otthonról, a Fay-inn konyhájából származnak. Ezekből mutatok néhányat, amit érdemes kipróbálni ősszel.

1. Szilváspiskóta, aminek történelme van

Ezt a süteményt már elég sok vendégünk kóstolta, hiszen egyszerű, gyors és nagyszerűen illik egy gazdag bableves után a menübe. Most eláruljuk a titkát, de előtte megosztjuk, hogy a családban hányféle névvel illetjük ezt az ételt, s miért. Anya sütött egy tepsi szilvás piskótát, majd letette hűlni egy székre… pont arra, amelyikre apa le szokott ülni, hogy bekösse a cipőjét. Talán már sejted, hogy aznap a süti nem úszta meg a találkozást, édesapám hátsó felével. 😀 Bosszankodásnak csak kis időre volt helye, hiszen rögtön utána beindult a családi ötletgyár és két nevet is kapott a süti: „szilváslepény ala apa fara” avagy „szilvás tomporos”. Ez a rész nem kötelező elem a süti elkészítése során, de a további receptet érdemes követni:
– 25 dkg liszt
– 15 dkg cukor
– csipet só
– 1 cs. vaníliás cukor
– 1 cs. sütőpor
– 2 tojás
– 10 dkg vaj
– 3 nagy ek. tejföl
A hozzávalókat habverővel összekeverjük, majd egy kivajazott tepsibe öntjük a tésztát. Ezt követően beledobáljuk a szilvát (vagy másmilyen puha gyümölcsöt) és addig sütjük még aranybarna nem lesz a teteje. Minálunk pikk-pakk elfogy! Nálatok? 

2. Békebeli almáspite nagymamától

Ez a recept édesanyám anyukájáé, akit – mi unokák – sajnos már nem ismerhettünk. Emléke azonban tovább él a tőle kapott receptek nyomán. Ehhez a süteményhez egy kicsit kissebb tepsit érdemes választani (40×25 cm), nem azt a nagy, általános méretűt. Először az almák előkészítése a feladat, de ezt a süteményt mással is lehet tölteni: meggyel, mákkal, túróval… A gyümölcsöt tehát megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk (és megisszuk), majd fahéjas cukorral összekeverjük a masszát. A tésztát ezekből az alapanyagokból gyúrjuk össze:
– 250 g margarin
– 400 g liszt
– 2 db tojássárgája
– 2 ek cukor
– pici só
– 2 ek tejföl
Amint a tészta összeáll, két részre kell venni, majd így kinyújtani és a kivajazott tepsibe fektetni az egyiket. Erre érdemes egy kis zsemlemorzsát szórni, hogy gyümölcs leve ne a tésztát áztassa el, majd következik a gyümölcsös réteg, végül a másik tésztalap ráfektetése. A sütemény tetejét beszurkáljuk villával, majd bekerülhet az előmelegített sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje aranybarna. Jó étvágyat! 🙂

3. Körtés morzsasüti egy kis csavarral
Ezt a receptet bármilyen gyümölccsel lehet készíteni, de almával vagy körtével az igazi. A mosott, csumázott és megpucolt gyümölcsöket minél vékonyabb szeletekre kell vágni, majd egy kivajazott tepsi aljára tenni belőle egy réteget, majd cukorral meghinteni és állni hagyni. Jöhet a „tészta”, azaz a morzsa elkészítése:
– 50 dkg liszt
– 30 dkg olvasztott vaj
– 20 dkg cukor
– 1 tk. fahéj
– 1 cs. sütőpor
– 1 csipet só
– 2 tojás
– fél citrom héja
Ezt egy tálban összekeverjük, majd rámorzsoljuk a gyümölcsrétegre. Az összeállított sütit a sütőben aranybarnára pirítjuk. Akkor jó, ha a körte puha, a morzsa ropogós. A meleg morzsasüti egy kis vaníliafagylalttal az igazi! 😉

+1. Sütőtökös latte
Több szempontból is kakukktojás, hiszen nem is sütemény és nem is anyu receptjei közül való, mégis azt mondom, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni, kísérletezni vele, főleg akkor, ha szereted a sütőtököt. A hagyományos módon megsütjük a sütőtököt, azaz feldaraboljuk, eltávolítjuk belőle a magokat, majd puhára sütjük sütőben. Amikor készen van, picit hűlni hagyjuk, majd géppel pürésítjük. Ez után önts bele egy kis tejet, majd jöhet az ízesítés: mehet bele fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és egy kis vaníliás cukor is. Krémes, de iható állagot kell kapj a végén. Főzz le egy kávét, majd rétegezd: alulra öntsd a tejes-sütőtökös keveréket, utána jöjjön a kávé, majd a tetejére tehetsz még tejhabot és egy kis fahéjszórással koronázd az italt. Kipróbálod? 😉