A Hunnia Csipkemúzeum reneszánsz időutazással vár

2022. febr. 27. | Túrázás, kikapcsolódás

Mi lenne, ha egy nap belecsöppenhetnél egy reneszánsz kori, főúri lakoma kellős közepébe? Milyen színű, fazonú, anyagú ruhába bújnál szívesen? Terényben, a Hunnia Csipkemúzeumban nem csak elgondolkozhatsz ezen, hanem azonnal választhatsz a 15 darab reneszánsz kori és 2 szecessziós öltözék közül. A múzeum ugyanis a 10. születésnapjára ezeket a korhű ruhákat kapta, melyek közt találnak magukra valót mind a férfiak, mind nők, mint kislányok és az ifjak is.

A cél az volt, hogy a csipkék ruhákon lévő alkalmazását élőben bemutassuk.

Miért pont ebből a két korból választottuk az öltözeteket? Hiszen a gótikától kezdve, a barokkon át, a rokokóig meríthettünk volna, a pompásnál-pompásabb, csipkésnél-csipkésebb ruhák közül. A válasz a csipkekészítés egyetemes történetében és a Hunnia csipke történetében rejlik.

A csipkekészítés virágkora a reneszánsz korban kezdődik. Ebből a korból maradtak fent az első írásos emlékek, köztük 2 mintakönyv is Itáliából és Németalföldről. Bár tudjuk, hogy korábban is készültek csipkék, de a főúri és papi öltözeteken kívül, a XVI. századtól veszi át az uralmat a városi és polgári ruhák díszítésében egyaránt. A csipke nemcsak kedvelt díszítőelem lesz, hanem a nemzetközi kereskedelem, egyik fontos árucikke, egyes területek, elsődleges megélhetési forrása is.

A XX. század eleje, a szecesszió kora pedig, a Hunnia csipke kialakulásának az időpontja, amikor ezt a nemzetközileg, kedvelt és viselt csipkét, Fáy Aladárné „magyarrá” tette azáltal, hogy a magyar népművészet mintakincséből alkotta meg a darabjait.

Innen tehát a két időpont. A terényi Hunnia Csipkemúzeumban, nemcsak a csipkékkel, hanem azok történetével is megismerkedhetsz. Ha igazán meg akarod élni azt az időutazást, hogy 500 évet visszamegyünk a történelembe, öltsd fel az egyik ruhánkat, készíts egy fotót magadról és vidd haza az emlékeidet.

Amennyiben barátaiddal közösen élnéd át a reneszánsz kor varázsát, gyere el egy vagy több napra, kérd reneszánsz programjainkat. Csillagdobás, íjászkodás, reneszánsz táncház, és középkori lakoma vár rád.