TERÉNY NEVEZETESSÉGEI

Viccesen azt mondják, hogy Terényben magas az egy főre jutó múzeumok száma. A 340 fős kis településen található egy egyedülálló múzeum, továbbá több érdekes magángyűjtemény, de ezen kívül is akadnak olyan helyek, melyeket érdemes meglátogatni. 

Helyi látnivalók

Hunnia Csipkemúzeum

Hogyan készül a kézi vertcsipke? Itt nemcsak láthatod, de ki is próbálhatod! A csipkék sokféleségével találkozhatsz. Megismerheted a különböző csipkekészítési technikákat. Az egyik legszebb magyar csipke – a Hunnia csipke – történetébe kalauzolunk. Bemutatjuk felhasználási lehetőségeket régen és ma. Csipkés reneszánsz úri illetve terényi népi viseletbe bújhatsz.

Egy menyasszony stafírungja

Ez egy törzsgyökeres terényi család magángyűjteménye. A paraszti kultúra minden használati tárgya és viseleti darabja itt megtekinthető. A tulajdonos maga magyarázza el minden tárgy használatát és mesél a tárgyakhoz kapcsolódó emlékeiről.

Római katolikus műemlék templom

A középkori eredetű templomban a mai napig kézzel-lábbal húzzák a harangokat. Ez a tevékenység mára Nógrádikum díjas. Délben és az esti harangozáskor, minden nap megtekintheted.

Istálló Galéria és Akol

Harangláb és szoborpark

A harangláb előtti tereken Csemniczky Zoltán alkotásait és Párkányi Raab Péter Szent-Györgyi Albert mellszobrát tekinthetik meg. 

Szabadtéri Színpad

Nemzetiségi tájház

A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat működteti. A volt terényi kovács életterét mutatja be az evangélikus templommal szemben.

Szőlősor

Terény több területét nem az utcanevén ismerik a helyiek. A Szőlősor elnevezés, a Kossuth utca elejét jelöli, mely a falu északi részén fekszik és az egykori szőlőművelésről kapta a nevét. Érdekessége, az az 1900-as évek elején épült parasztházsor, ami gyönyörű építészeti öröksége településünknek. A házak helyi védettséget élveznek.

KÖRNYÉKBELI NEVEZETESSÉGEK

Mi azt valljuk, hogy akár Terényben is eseménydús napokat lehet eltölteni, de amennyiben szeretnél a környéken nézelődni, ezeket a helyeket érdemes megtekinteni.