Hunnia Csipkemúzeum

Anyának felemelő csipkecsodák és finom kávé
Apának csipkés fehérneműk és technikai megoldások
Gyerkőcöknek öltöztethető Kati baba
Kék-túrázóknak különleges pecsét
Csoportoknak egyéni ajánlat

Elérhetőség

Kapcsolattartó
Fáyné Tornóczky Judit

Telefonszám
+36 20 519 0927

Cím
2696 Terény, Arany János út 70.

Nyitva tartás

A Hunnia Csipkemúzem csak
ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL látogatható!

A hétfői napon zárva vagyunk!

Árak

Felnőtt támogatójegy
1400 Ft

Gyermek támogatójegy
(3-14 évig)

700 Ft

 

Engedd meg, hogy behívjalak a csipkék varázslatos világába!

Valahol azt olvastam, hogy a csipke a textilek királynője. Alapvető célja a szövetek zártságának feloldása, díszítése. Nézzen szét maga körül! A csipkék körülvesznek bennünket. Talán a függöny alján van egy sor, talán a dohányzóasztalt díszíti egy kis terítő, de lehet, hogy tulajdonosa egy csodálatos csipke mintának, mely keretben függ a falon.

A csipkekészítés mint kézműves mesterség lassan feledésbe merül, pedig a csipkék gépi változatait nap mint nap látjuk és használjuk, ruháinkon és lakástextiljeinken. A csipke mindannyiunk életében jelen van, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem.

Látogass el a Hunnia Csipkemúzeumba és légy részese a csipkecsodáknak!

A múzeumról

A múzeum létrehozásakor az a szándék vezérelt bennünket, hogy Önnek kedves látogató érdekes és értékőrző élményt biztosítsunk. Hasznosan és kellemesen tölthesse el szabadidejét, megismerve a csipkék varázslatos világát, múltját és jelenét, egy elbűvölően szép táji és építészeti környezetben.

Magyar csipkefajták

A kiállítás anyaga igyekszik felölelni a magyarság által készített és használt csipkék összességét. Tudjuk, hogy bemutatásunk nem lehet teljes, hiszen kutatások most is zajlanak és elkötelezett hagyományőrzők keresik, gyűjtik és dolgozzák fel csipkeértékeinket.

Különböző technikák

Igyekszünk bemutatni minél több csipkekészítési technikát, eszközt, kelléket, melyeket nem csak képeken, de élőben is láthatnak, kipróbálhatnak és meg is tanulhatnak. Szeretnénk a gyermekeket is játékos formában közel vinni a csipkekészítés fortélyaihoz.

Hunnia csipke bemutatása

Az alapító Fáy Társaság Egyesület családi értékként őrzi a Hunnia csipkét, annak születését, kibontakozását, virágzását. Tagjai között ma is több csipkekészítő tevékenykedik. A Társaság kiemelkedő célja a családi örökség megőrzése és közkinccsé tétele.

A Hunnia Csipkemúzeum nem egyszerűen egy múzeum, mert itt…

…kipróbálhatod a csipkekészítést

Látogatásod során bemutatják neked a vertcsipke készítését és, ha kedved szottyan ki is próbálhatod az elsőnek bonyolultnak tűnő, de egyébként egyszerű mozdulatsort. Amennyiben többeteket is érdekel a csipkekészítés választani tudtok az alábbi programok közül: Csipkeverés oktatás, Ariadné fonala, Csipkemese. Aki pedig szeretne elmélyedni a csipkekészítésbe, annak ajánlom figyelmébe évente megrendezésre kerülő táborunkat.

…megtapinthatod a leheletvékony alkotásokat

Ugye ritka, hogy egy múzeumban hozzányúlhatsz a kiállított darabokhoz? Nálunk sem fogdoshatsz meg bármit, de összeállítottunk neked egy kosarat, ahol megszemlélhetsz különböző technikával készült csipkéket, valamint kezedbe is foghatod őket, hiszen a tapintás nagyon fontos a tanulás szempontjából.

…magadra öltheted elbűvölő reneszánsz ruháinkat

Nagy örömünkre 2018-tól birtokunkba került néhány korhű ruha, amelyeket abból a célból varrattunk, hogy vendégeink azokat felpróbálhassák, gyönyörködhessenek bennük és készítsenek egy-két képet magukról.

…tudásodat tesztelheted játékos kérdőíveinkkel

2015-ben rendeztük meg az első Csipke Napot, amely azóta hagyomány. Minden évben a csipke és valaminek a kapcsolatából születik meg a tematika. A programokra készítettünk játékos totókat, amelyekből hagytunk az idelátogató vendégeknek. Bátran próbálkozzatok a kitöltéssel!

Az alapító Fáy Társaságról

A Fáy Társaság 1992-ben, a család 750 éves múltját megünnepelve, alakult meg. Tagjai az abaúji Fáj községről elnevezett Fáy családhoz kötődnek. Az egyesület egyik fő célja kulturális értékeinek megőrzése és közkinccsé tétele, valamint a művész családtagok munkásságának megismertetése.

A Hunnia Csipke

8+1 kérdés és válasz az induló Csipke-suliról

8+1 kérdés és válasz az induló Csipke-suliról

Mi köze a Csipke-sulinak a Fay-innhoz? Hol kapcsolódik a kettő össze? Kik ezek a hölgyek a képen? Ezekre a kérdésekre adunk választ Fáyné Tornóczky Judittal (képen balról második), akivel interjút készítettem az induló Csipke-sulival kapcsolatban.  Fay-inn: Honnan...

tovább olvasom
Csipkébe írt üzenet

Csipkébe írt üzenet

Amíg nem ismertem mélyebben a Hunnia Csipke történetét, csupán azért voltam büszke rá, mert családi örökségünk. Hogy emögött mi van, azt egész sokáig fel sem fogtam, de most már még büszkébben mesélem kialakulásának történetét, mert egy értékes üzenetet rejt.Az...

tovább olvasom