Balassagyarmat látnivalói

2022. 11. 18. | Nógrád megye látnivalói

Balassagyarmat, az egykori Nógrád vármegyének a közigazgatási és kulturális központja volt. Várost, ugyan úgy, ahogy Komáromot is, kettévágja a trianoni határt jelző folyónk, jelen esetben az Ipoly. Balassagyarmat legbüszkébb a Civitas Fortissima címére, ami azt jelenti: a Legbátrabb Város. Ezt az elnevezést 1919-ben kapta meg, amikor január 29-én a polgárok és a vasutasok ellenálltak a cseh megszállásnak és végül katonai segítséggel visszafoglalták az otthonukat. Ezen történelmi események mind feleleveníthetők Balassagyarmat látnivalói között.

Ugyanakkor Balassagyarmat a palócság fővárosa is, így itt található a Palóc Múzeum. Technikai kiállításokban is bővelkedik a város. A Pannonia Motorkerékpár Múzeum, az 1. Kerékpármúzeum és a művelődési házban évente megrendezésre kerülő modellvasút kiállítás, igazi csemegék felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Látnivalók egy balassagyarmati séta során

Balassagyarmat nem nagyváros, így egy könnyebb sétával minden látnivalóját felfedezhetjük. Szépen felújított főutcájára, egy, a vasutat a Vármegyeházával összekötő mellékutca csatlakozik. Ahogy az állomástól közeledünk a belvároshoz, egyre impozánsabb villákkal, épületekkel találkozunk. A villasor a Palóc liget szélét határolja és itt építették fel a Palóc Múzeumot is. A sor végét az egykori Ipoly Szálló, mára üresen álló épülete zárja.

A fantáziánk segítségével visszarepülhetünk a múltba és magunk elé képzelhetjük, amint Madách Imre lovaskocsiján begurul a Vármegyeháza udvarára, mindennapi hivatali munkáját elvégezni. A Vármegyeház egyik oldalán a Megyei Bíróság klasszicista épülete áll, a másik oldalán a Városháza, mely egykor Magyar Királyi Szálló volt. Szemben pedig a Képtár tekinthető meg. A történelmi belvároshoz tartozik még a Szentháromság Főplébánia barokk stílusú temploma.

Kicsit tovább sétálva, az Óváros téren, kicsiny templomra bukkanunk. Az egykori Szerb Templom, ma képzőművészeti kiállítások színhelye. Érdemes még felkeresnünk a Temető u. 8. szám alatt, az Ortodox Zsidó Temetőt, mely a magyarországi zsidó temetkezési helyek közül elsőként lett műemlékké nyilvánítva.

Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia

A főutcán álló barokk templom, országos műemlék. Balassa Pál kegyúr 1740-46 között építtette. Révay Antal püspök 1759-ben szentelte fel. Belsejében a főoltár mellett, 4 mellékoltárt helyeztek el.

A főoltár Szentháromságot ábrázoló képét gróf Zichy István festette 1763-ban. Az oltárt 1972-ben építették át így elüt a templom barokk kialakításától.

A mellékoltárokat Balassa Pál emeltette.

A Szűz Mária oltáron a Fájdalmas Szűz szobra áll. Felette a festmény Szent Imrét ábrázolja, aki Balassa Pál fiának a védőszentje volt.

A Jézus Szíve oltárra Jézus szobrot állítottak. Felette Szent Juliannát megjelenítő festményt, Balassa Pál, felesége védőszentjének tiszteletére festetett.

A Szent Anna oltáron az oltárkép Annát ábrázolja, aki Balassa Pál édesanyjának védőszentje. A Képet Maulbertsch osztrák festő alkotta.

A negyedik oltár Szent Felicián tiszteletére szólítja a híveket. Balassa Pál XIII. Kelemen pápától kapta a Szent Felicián testét a templom részére. Az üvegkoporsóban látható korpuszt 1759. augusztus 20-án helyezték az oltárra, nagy ünnepség keretében. Az üvegkoporsó olasz munka, gazdag indadíszítéssel keretezve.

A szószék XIII. századi asztalos munka. A szószéket felülről záró tetőzetre a Jó Pásztor szobra került, ahol Jézus vállán a bárányka feketére van színezve. Ez az ábrázolás talán az országban egyedülálló, jelezve, hogy a „feketék”, a bűnösök mi vagyunk.

 A templom jelenlegi orgonája 1908-ban készült Wegenstein Lipót és Fia temesvári műhelyében. A hangszert többször átépítették és felújították. Most barokkos hangzását, elektromos játszóasztalon szólaltatják meg.

Balassagyarmati Ortodox Zsidó Temető

Balassagyarmaton nagylétszámú zsidó hitközösség élt évszázadok óta. Közép-Euróra második legnagyobb  zsinagógája szolgálta itt a híveket. A templom mintegy 4000 fő befogadására volt alkalmas. Miután a II. világháborúban a balassagyarmati zsidókat deportálták, a zsinagógát hadianyagraktárkén használták, majd a visszavonuló német csapatok 1944 december 9-én felrobbantották.

A hitközösség temetőjét, az országban elsőként nyilvánították műemlékké, a temetkezési helyek között. A terület bejelentkezéssel és vezetéssel látogatható. 3,2 hektáron, közel 3000 sírkő található benne, amiket a világ mind az öt földrészéről hozzátartozók látogatnak.

Az 1700-as évektől kezdve találunk itt sírköveket. Vannak, amiken áldást osztó kezeket figyelhetünk meg és vannak, amiken egymást fogó kezeket láthatunk, az összetartozás jeleként. A vallási jelképeken túl egész családfákat is rekonstruálhatunk a sírkövek alapján. Köztök például Ilovsky Árminét, aki az 1920-as években a nyírjesi mintagazdaság megálmodója és létrehozója volt.

Balassagyarmat történelmi látnivalói

A város történelmi látnivalói közül kettőt emeljünk ki. Az egyik a Vármegyeháza, ami az 1800-as évek közepébe repíti vissza a látogatókat. A másik pedig a Civitas Fortissima Múzeum, mely a 1900-as évek elejének történetét mutatja be.

Vármegyeháza

Balassagyarmat 1790-1950-ig volt Nógrád megye székhelye. A ma is álló Vármegyeházat 1832-1835 között építették fel, majd mögé 1842-1845 között felépült a vármegyei börtön is. Az épületegyüttes igazán különleges egységet alkot. Egyes részei szervezett formában látogathatók, köztük a széles kapubehajtó, a lépcsőház és díszterem. Egy emlékszobát is kialakítottak Madách Imre hivatali tevékenységének emlékére.

Néhány érdekesség a Vármegyeház kapcsán:

  • Madách Imre 1942 és 1848 között, Mikszáth Kálmán pedig 1871 és 1873 között volt itt vármegyei aljegyző.
  • Pertőfi Sándor a városban tett látogatásakor meglátogatta a Vármegyeházat és az akkor épülő börtönt is.
  • Ferenc József 1894-es látogatása során itt szállt meg.

Civitas Fortissima Múzeum

A Legbátrabb Város címet, Balassagyarmat, az 1919-es csehkiveréssel érdemelte ki. Ennek a történelmi eseménynek állít emléket a Civitas Fortissima Múzeum kiállítása. A balassagyarmati születésű Matúz Gábor – újságíró, szerkesztő-műsorvezető – 2009-re, a felkelés 90. évfordulójára,  elkészítette a Legbátrabb Város című dokumentum-játékfilmet. Ezután létrehozta a Civitas Fortissima Múzeumot, ami a tárgyi emlékeket gyűjti össze a jeles eseményről.

A kiállítás először a Madách Filmszínház különtermében kapott helyet, majd 2015-ben átköltözött a Huszár-villába. Ez az épület korábbi lakójáról, Huszár Aladárról kapta közkedvelt nevét, aki a csehkiverésben városparancsnoki teendőket látott el. Az épület ma az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában áll és a múzeumot a balassagyarmati önkormányzat működteti.

Balassagyarmat további múzeumi látnivalói

Sok érdekességet ígérnek a következő kiállítások, mind a felnőtteknek, mind a gyerekek részére.

  • Palóc Múzeum
  • Kerékpármúzeum
  • Pannónia Motorkerékpár Múzeum

Palóc Múzeum

A múzeumban állandó és időszaki kiállítások mellett, szabadtéri skanzent is találunk, ami az első ilyen épületáttelepítéssel járó kiállítás Magyarországon.

Az állandó kiállítások között a legnépszerűbb a Bölcsőtől a sírig című kiállítás. Ez a tárlat sokalakos jelenetekben mutatja be a vidék paraszti életmódját az 1800-as évek végétől. A néphit a népi vallásosság mellett a tárgyalkotó népművészet is bemutatásra kerül.

A másik állandó kiállítás egy tudós köznemesi könyvtárán keresztül állít emléket a múzeumalapító Nagy Ivánnak, az európai műveltségű történésznek. A kiállításon a magyar történelem legfontosabb Nógrád megyei eseményei tárulnak fel. Mindennek a környezetét egy korhű dolgozószoba-enteriör adja.

Zsupp- és nádfedeles épületek húzódnak meg a múzeum melletti szabad téren. Az egykori múzeumi igazgatók és a megyei főispán hamar felismerték, hogy a palócság kultúrájának bemutatása a leghelyesebben, az eredeti lakókörnyezetükben lehetséges. Így a lakóházon kívül megtalálhatók itt még a gazdasági épületeke is, úgymint istálló, pajta, olajütő, fészer, szénatároló. Ugyanakkor szakrális emlékekre is találunk példát, mint az útszéli faragott keresztek, vagy „káponkák”. Ha a palócokat meg szeretnéd ismerni, ide mindenképpen érdemes ellátogatni.

Pannónia Motorkerékpár Múzeum

Bár ez a kiállítás elég specifikus, a kellő kíváncsisággal érkezők biztos találnak benne olyan információt, ami számukra is izgalmas. Ifj. Szakácsi László gépészmérnök magángyűjteményét csodálhatjuk meg a tárlaton. Vannak itt eredeti állapotú, restaurálatlan motorkerékpárok, régi prospektusok, kezelési útmutatók valamint a kor motoros életéhez kapcsolódó kiegészítők, fotók.

És ha valaki nem figyelt rendesen a fizikaórákon, itt biztosan megérti a belső égésű motorok működési elvét egy kettévágott motormodell segítségével.

1.      Kerékpármúzeum

Ez a határ menti kiállítás Magyarország első kerékpár múzeuma. 700 km-es körzetében nem található hasonló látványosság. A kiállított tárgyak magánygyűjtők darabjai. Mindegyik masina mellett bőséges információt olvashatunk a koráról, tervezéséről, használatáról. A kiállítás különösen figyelemre érdemes abból a szempontból, hogy itt a kerékpárok története nem szakad meg az 1920-as, 30-as éveknél.

Modern kor versenykerékpárjainak fejlődése is nyomon követhető, ami nagyon izgalmas technikatörténeti szempontból. De a mindennapi élet utcai kerékpárjai is megtalálhatóak, köztük, az aktatáska méretűre összecsukható londoni menedzser kerékpár, amivel így a metróra is könnyű felszállni.

Végső ajánlás

Biztosan tudom, hogy a fenti látnivalók sok érdekességet tartogatnak mindenki számára. Idősebbek nosztalgiázhatnak, a gyerekek új dolgokat tapasztalhatnak, de az izgalmas történetek mindenki számára lebilincselők lesznek.

Balassagyarmat látnivalóit akár kerékpárral is bejárhatják. A Fay-inn terényi falusi vendégházaitól mindössze 22 km-es út vezet a városig. Részben kisforgalmú úton, részben kerékpárúton közlekedhetnek. A vendégházaknál kerékpár kölcsönzésre is van lehetőség. Keressék a Fay-inn szolgáltatásait!