Nógrád megye 10 eldugodt kilátója

2022. 11. 09. | Nógrád megye látnivalói

Összegyűjtöttük Nógrád megye 10 legizgalmasabb kilátóját. A Dunától a Zagyváig, a belső Cserháttól az Ipoly partjáig kínálnunk érdekes uticélokat. Felkeresésük egytől egyik kiváló kiránduló célpont. Meglehet, hogy a látvány csak a közvetlen környezetre, a Cserhát lankáira korlátozódik. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy minden helyszínen a nyugalom és békesség vár ránk. Lássuk először a listát, amik közül válogathatunk:

  1. Csóványosi-kilátó, Diósjenő
  2. Sasbérci-kilátó, Buják
  3. Karancs-kilátó, Karancslapujtő
  4. Nagy-kilátó, Magyarnándor
  5. Kövecsesi, Teréz-kilátó, Csesztve
  6. Erdei-kilátó, Legénd
  7. Dudáskai, Leánykökörcsin-kilátó, Szügy
  8. Ördög-oldali kilátó, Cserháthaláp
  9. Szécsényi körút kilátó, Szécsény
  10. Nyikom-bérci, Gortva-Jójárt kilátó. Pásztó-Mátrakeresztes

 

1.      Nógrád megye egykori geodéziai magaspontja, ma kilátó. Csóványosi-kilátó, Diósjenő

 

Bemutatás

A kilátó magját egy régi geodéziai betonhenger alkotja. E köré építették 2014-ben, a négyszintes kilátó épületét. A legfelső szint magassága 22,61 méter. A betonmag köré épített külső szerkezet emeletein , információs táblákon olvashatunk a Börzsöny erdőiről, élővilágáról, néprajzáról, geológiájáról.

Panoráma

A kilátó a Csóványos 938 méter magas ormán áll. Innen körpanorámában gyönyörködhetünk. Az elénk táruló látványban, a korlátra helyezett táblák segítenek eligazodni, merre mit találunk. Látjuk a Dunakanyart és hegyeit, a vulkanikus eredetű Börzsöny vonulatait, de kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátra ormai is feltünnek.

Megközelítés

Diósjenőről érdemes elindulni. A vasútállomáson hagyva az autónkat, kövessük a zöld jelzést és kb egy 9 kilóméteres túra megtétele után élvezhetjük a nagyszerű kilátást.

Nyitva tartás

Egész évben ingyen látogatható.

2.      Sasbérci-kilátó, az egyetlen Nógrád megyei kilátó, mely vadász szállásnak épült

 

Bemutatás

A Sasbérci-kilátó, a Nógrád megyei kilátók között, kakukktojás. Építésének célja nem csupán a tálban való gyönyörködés volt. Gróf Pappenheim Szilád épített feleségének Gróf Károlyi Erzsébetnek. A terveket Franz Zell müncheni építész készítette el, a 20. század elején. Az épület földszintjén a gróf erdésze lakott a családjával, emelete pedig vadász szállásként működött. Az 1930-as évektől elhagyatottan állt és állaga leromlott. 2001-be lekezdődtek a felújítások, majd 2017-ig, mind a torony külseje és belseje, kilátó terasza és közvetlen környezete is megszépült. A torony tövében padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére.

Panoráma

A Sasbérci-kilátótól csodálatos látvány tárol a nézelődők szeme elé, a Börzsönytől egészen a Mátráig. A Tátrát megpillantani azoknak van szerencséjük, akik jó látási viszonyok között járnak a hegyen. Kicsit rosszabb látási körülmények között a Cserhát látványában gyönyörködhetünk.

Megközelítés

A kilátó nagyszerű kirándulóhely kisgyerekes családoknak, ugyanis Buják, Szanda és Bokor felöl aszfaltozott erdészeti magánúton autóval is megközelíthető. Bár az úton igen óvatosan kell közlekedni, mind keskenysége, éles kanyarulatai, és kátyúi miatt, de egészen a torony 300 méteres közelében parkolhatunk. Itt egy sorompó zárja le a kilátóhoz vezető murvás utat, de egy könnyed sétával a kilátó gyorsan elérhető. Gyalogosan Bujákról induljunk útnak az erdészeti tanösvényen, amit egy zöld tölgyfalevél szimbólum jelez. Az útvonal 7 km hosszú és érinti a Kálvária-hegyet és  Buják várát is.

Nyitva tartás

A Sasbérci-kilátó csak hétvégén, szombaton és vasárnap van nyitva 9 és 17 óra között. A torony ingyenesen látogatható, nyitvatartási időn kívül előzetes bejjelentkezés után érdemes célba venni. Ugyanakkor, 2021-ben a toronytól 80 méterre felállítottak egy keresztet és megnyitották a kilátást a fák között a környező tájra, a Szanda vára felé.

3.      A Karancs-kilátó nem adja könnyen magát a Nógrádban túrázóknak

 

Bemutatás

Az acélszerkezetes torony, 1989-ben épült, majd 2001-ben felújították. A 727 méter magaságban álló kilátóba létrák vezetnek fel, ahol egy fedett felső szint fogadja a látogatókat. A Magyarország és Szlovákia határvidékén elhelyezkedő kilátó, mindkét országra, a hazai hegy- és dombvidékekre, és a Felvidék irányába is körpanorámát biztosít. A gyakorta ködbe burkolózó hegyet Mikszáth Kálmán nevezte el, Palóc Olimposznak.  A Karancs-kilátóról hazatérve, extra ajándékként, megkereshetjük magunkat a webkamera felvételén is.

Panoráma

Magyarország felé erdős dombvidéket látunk, a háttérben a Mátra gerince, a Galyatető és a Kékestető állítja meg a tekintete. Tiszta időben a Kárpátok felé a Magas-Tátra vonzza magára a tekintetet.

Megközelítés

A Karancs-kilátó nem adja könnyen magát a túrázóknak. Az évmilliókkal ezelőtt kialakult kúpot meredek lejtők, nagy szintkülönbségek jellemzik, ami a meghódítását is nehezíti. A környező települések mindegyikéről vezet ide út, de egyik sem könnyen járható. Legajánlatosabb Somoskőújfaluból célba venni és a zöld, majd a sárga jelzésen haladni. A jelzések néhol eltűnnek, de miután a zöld jelzés újra becsatlakozik, már csak 1,2 km-re vagyunk a célunktól. Az utolsó 500 méter, meredek kaptatóját, a piros háromszöget követve, győzhetjük le.

Nyitva tartás

Egész évben ingyen látogatható.

4.      Az eldugott Nógrád megyei kilátó a Nagy-kilátó, Magyarnándornál

 

Bemutatás

A torony igazi turistamenedékhely. A Körtvélyes-árok környéki, akácos erdők és rétek ölelésében 2015 óta áll. Nevét Nagy Jánosról, az építtetőjéről kapta. Az 5×5 méter alapterületű toronyban több, asztalokkal, padokkal és világítással ellátott szobákon keresztül lépcsőzhetünk fele a 20 méter magasban lévő legfelső emeletre. Valójában egy kilátóval egybeépített, több szintes menedékházról van szó, ami ráadásul nincs is kitéve nagy turista forgalomnak. Nagyon nyugodt, tiszta és rendezett a környezete.

Panoráma

A legfelső emeltről, ablakokon keresztül látjuk meg a Cserhát keleti vonulatait. Rálátunk a Szanda-hegy és a Vár-hegy jellegzetes nyereg formájára, hegyes csúcsaira. Szemközt látszik a Bikamáj-hegy és a Sirató-hegy, távolban pedig a Mátra és a Karancs csúcsai. Közelebbre tekintve Magyarnándor házait és a Rézparti-víztározó tótükrét tekinthetjük meg. Ellenkező irányba tekintve a Naszály-hegy és a Börzsöny hegség kontúrjai tűnnek fel, míg tiszta időben az Alacsony-Tátra vonulatait csodálhatjuk meg, Északi irányban.

Megközelítés

A Becskét és Magyarnándort összekötő műútról, a vasút mellett letérve, egy kisebb sétával közelíthető meg a torony. De a „Palóc Pirosról” vagy az Országos Kékről is megközelíthető egy pár kilóméteres kitérővel.

Nyitva tartás

Az építmény, bárki számára, bármikor ingyenesen látogatható.

5.      Nógrád megye Csillagösvényén álló kilátója a Kövecsesi, Teréz-kilátó, Csesztve

 

Bemutatás

A két szintes, fából készült Teréz-kilátó a Csesztve melletti Kövecses-hegyen. „016-óta fogadja a turistákat. Valójában egy 2 km-es körséta felénél érünk a kilátóhoz. A sétaútvonalat Csillagösvénynek keresztelték, mert éjjel a fényszennyeződés hiánya miatt, az égboltra is remek kilátás nyílik. Az úton felállított 9 tábla a Tejútról, a naprendszerünkről, a csillagokról és a környék madarairól és állatairól adnak tájékoztatást.

Panoráma

Szép kilátás nyílik a közeli dombokra, illetve szépen mutatja magát a Karancs. A Salgó-várát is látni, másik irányban pedig a Börzsöny pihen.

Megközelítés

Csesztve központjától, a Csillagösvényen sétaúton elindulva, 1 km után érünk a toronyhoz.

Nyitva tartás

Egész évben ingyen látogatható.

6.      A Nógrád megyei kastélyokkal körülvett Erdei-kilátótorony, Legénd

 

Bemutatás

A 15 méter magas, fából készült, masszív kilátót Legénd minden pontjáról jól látható helyen állították fel. Megpillantásakor azonnal szembetűnik, a sok pihenővel kialakított kényelmes lépcsőszerkezet, ami egy tágas kilátóteraszon ér véget. A legfelső terasz egy kisebb túracsoport megpihenésére is kiváló helyszín.

Panoráma

A kilátó nem a szokásoknak megfelelően egy magaslatra épült, hanem egy 225 méteren lévő földhátra. A messzibe tekintő szem itt a kelet-cserháti lankánk változásaiban pihentetheti a szemét., szinte már idilli békés nyugalomban.

Megközelítés

A településről induló sárga kereszt turistajelzésen, csak néhány percnyi sétát kell tennünk a falu nyugati határába.

Nyitva tartás

Egész évben ingyen látogatható.

7.      Dudáskai Leánykökörcsin-kilátó, Nógrád megye egyik fontos természeti értékéről kapta a nevét

 

Bemutatás

A három emeletes, fa kilátó, Szügy közelében, a Dudáska-hegy 265 méteres csúcsán épült fel. Nevét, a környék legfontosabb természeti értékéről a leánykökörcsinről kapta. E hazánkban védett növény, ezen a helyen 30-50 tős állománnyal bír és március-áprilisi virágzásával örvendezteti meg a látogatókat.

Panoráma

A legfelső szintről csodás kilátás nyílik a Palócföld környező településeire és Cserhát dimbes-dombos lankáira.

Megközelítés

Szügy déli részéből indulva, megfelelően jelzett, tiszta erdei utakon lehet a kilátóig eljutni.

Nyitva tartás

Egész évben ingyenesen látogatható.

8.      A legfiatalabb Nógrád megyei kilátó az Ördög-oldalban áll

 

Bemutatás

Ez a Cserhát egyik legfiatalabb kilátója, 2020-ban épült. A szerény méretű, kétszintes fatorony, a közvetlen környékének szépségeire hívja fel a figyelmet.

Panoráma

Innen a túrázó a Cserhát békés nyugalmát szemlélheti. A pompás látvány, a Rézparti víztározótól a mohorai határig és a szandai ormokig terjed.

Megközelítés

A kilátó, a Cserháthaláp fölötti Ördög-oldalon áll, ami a településről egy könnyű sétával megközelíthető.

Nyitva tartás

Egész évben ingyenesen látogatható.

9.      Nem hegycsúcson, hanem a Nógrádi medencében épült fel a Szécsény körút kilátó

 

Bemutatás

Szécsény körül egy 23 km-es túrakörút helyezkedik el, melynek egyik állomása és látványossága a kilátó. A háromszög alaprajzú acélszerkezetes magaslatra csigalépcső vezet fel. A megállópont a Szécsény melletti Öreg-hegyen kapott helyet.

Panoráma

Innen belátható az egész a szécsényi fennsík. Az Ipoly völgye ártéri mocsárrétekkel és madárvédelmi övezetekkel csalogatja szemlélő tekintetét. A Tátra, Mátra, Fátra hármas hegyvonulata pedig nyugalmat sugároz a körültekintő léleknek.

Megközelítés

A kilátó könnyen megközelíthet, akár autóval is egészen a tövéig lehet menni.

Nyitva tartás

Egész évben ingyenesen látogatható.

10. Gortva-Jójárt kilátó, a segítőkészség példája Nógrád megyében

 

Bemutatás

A Mátra nyugati szélén a, a 764 méter magas Nyikom-bércen áll a magántulajdonban álló kilátó. Szürke andezit tornya szabadon látogatható. A többszintes építmény nemcsak kilátóként szolgál, hanem ingyenes menedékszállást is biztosít a túrázók részére. Minden emeletén ülőalkalmatosság található. Ezen kívül fekhely, telefon töltési lehetőség és a téli időszakra kandalló is része a berendezésnek.

Panoráma

A kilátó felső szintjéről szinte az egész Mátra kirajzolódik. A budai hegyektől egészen a Felvidékig terjed a nem mindennapi panoráma.

Megközelítés

Kissé eldugott, de érdemes meglátogatni. Pásztó felől a Galyatető felé tartó műúton, Mátrakeresztesre beérve, az út jobb oldalán találjuk a parkolót. Mátrakeresztes Óvár Étteremtől a kis híd mellett jobbra megy egy ösvény föl a gerincre. Onnan indul valójában a túra. Majd a piros kereszt és Vörös kő bérc nyerge táblánál jobbra a Muzsla felé a piros -fehér jelzésen, majd Nyikom nyereg táblánál jobbra és onnan már majdnem látszik a kilátó.

Nyitva tartás

Egész évben ingyenesen látogatható és használható, de érdemes a tulajdonossal felvenni a kapcsolatot, hogy biztos ne legyen bezárva. Végszóként A Nógrád megyei kilátók széles spalettáját mutattuk be a fenti és a Nógrád megye 5 legismertebb kilátója című felsorolásban. A szerény, szinte csak magaslestől, a délceg körpanorámás magaslatokig. A széltől mozgó, recsegő szerkezetektől, a masszív várszerű építményekig. De abban biztosak lehetünk, hogy mindegyik felkeresése különleges kalandot és élményt ígér. A legtöbbet, a Nógrád megyei Fay-inn vendégházaktól, gyalog vagy kerékpáron is könnyen el lehet érni. Autóval viszont egyik sincs messzebb egy órányi járásra, Terénytől.