6 hely, amit látnod kell Terényben

2019. márc. 18. | Túrázás, kikapcsolódás

Minden falunak megvannak a nevezetességei és vannak azok az eldugott „szeretemhelyek”, amelyek nem is feltétlenül vannak kitáblázva. Összefoglaltam neked, hogy – szerintem – mit érdemes látni ebből a kis palóc faluból:

  1. Hunnia Csipkemúzeum

Gondoltad volna, hogy nálunk vannak kiállítási darabok, amelyeket megérinthetsz? Lenne kedved beöltözni korhű, reneszánsz ruhába?

A múzeum egyedülálló módon mutatja be a magyar csipkefajtákat, a csipkekészítési technikákat és a világon egyedülálló Hunnia csipkét, családunk szellemi örökségét. Mindezt esztétikus környezetbe, egy autentikus palóc parasztházba helyeztük és összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat.

Térj be és ismerkedj meg a Hunnia csipke üzenetével!

  1. Orsós Magnó Múzeum

Egy olyan picit faluban, mint Terény ritka, hogy két nagyon nívós múzeum is legyen. Nálunk azonban zenetörténeti utazásban vehetsz részt, ha ellátogatsz az Orsós Magnó Múzeumba. Vili bácsi csillogó szemekkel kalauzol végig benneteket a régi magnók között, s bár a történelem is megelevenedik a hangszalagokon, az is élvezi a felcsendülő dallamokat, akit a műszaki adatok nem kötnek le annyira. Előfordulhat, hogy táncra perdültök! ?

  1. Szőlősor

Terényben is vannak olyan mesebeli parasztházak, mint Hollókőn. Azzal a különbséggel, hogy a mi kis falunkban a legtöbb házat emberek lakják, élettel töltik meg. A Szőlősoron végig ilyen épületek állnak, érdemes egy sétát tenni arra. Aki arra jár, valójában kétszer bandukol végig az úton, ugyanis zsákutcáról van szó. Mégis érdemes elmenni a végéig, hiszen az ottani dombról szívmelengető látvány a zöldellő palóc lankák, melyeket mintha Isten keze simogatta volna olyan lágyra, hullámzóra.

  1. Káposztás hegy

Kilátás egy várra, egy tóra, egy kis falura a dombok közt, lágyan lengedező szellő és a vadvirágok illata… egy helyen. A Terény melletti Káposztás hegyen mindez megtalálható. Ide elrándulni beletelik némi energiába, ugyanis meredek kaptató vezet a csúcsra, de megéri! Felérve, elég ha csupán megengeded maradnak, tekinteteddel  felfedezd a tájat, mélyet szippants a levegőből, halld meg a finom neszeket és élvezd a létet.

  1. Kis fahíd

Terényen kacéran átszalad a Szanda-patak és jó, hogy van nekünk ez a kis vízfolyam: gyermekként papírhajót úsztattunk rajta, kiskamaszként próbáltunk átugrani rajta, a felnőttek pedig pallókat építettek rá, hogy száraz lábbal átkelhessenek. A patak felett egy helyen fahíd áll, ami számomra mindig a helyi „sóhajok hídját” szimbolizálta. Megnyugtató megállni rajta, elmerengni a vizet nézve, korlátján ülve, megváltani a világot.

  1. Templomkerti ulicska

Az jár erre, aki ismeri a „titkot”: a terényi katolikus templom melletti területen kikövezett út vezet egy másik utcába. Kicsinység, de mintha minden kőkockának története lenne, mesét súgnának az útmenti bokrok, s odaát kapirgáló tyúkok és játszadozó gyermekek várnak rád. A fák között belesve pedig észreveheted a szépen faragott galambdúcokat.

Vendégházunkból egy Sétakalauz segítségével elvezetünk titeket ezekre a helyekre! Várunk szeretettel Terényben a Fay-inn élményekkel!