Lenyűgöző éjszakai égbolt Terényben

2019. nov. 28. | Túrázás, kikapcsolódás

November van. Egyre korábban érkezik a sötétedés, ami a legtöbbünknek bosszúsággal jár. Ha vendégeink viszonylag korán, délután 4-5 óra körül jönnek, már akkor is sötétben érkeznek. Az utak javításra szorulnak, a falvak sötétek, a vadak megkezdik alkonyati életüket és egyre gyakrabban jelennek meg. Óvatosnak kell lenni! 

Terényben azonban barátságos fogadtatásra számíthatnak. Ilyenkor előre kivilágítom a vendégházat, az udvart és a kaput szélesen hívógatóra tárom.

A megérkezés biztonságában aztán a sötét elkezdi megmutatni szerethető arcát. Különösen szépek az éjszakák Terényben, ahol kevés a fény. Nincs fényszennyezettség, így ha tiszta, felhőmentes idő van, milliárdnyi csillag ragyog az égen. Amikor még a telihold is beveti magát, valósággal olvasni lehet a fényénél. Érdemes kipróbálni, hatalmas élmény!

Mikor az ember szeme már hozzászokik a sötéthez, illetve az éjszaka fényeihez, rengeteg mindent láthat. Tud tájékozódni, megfigyelheti a vadak esti életét, mozgását. Vezetett éjszakai túráinkról kitiltottuk a lámpákat, telefonokat, hiszen az olykor felvillanó fények percekre tönkreteszik a tökéletes éjszakai látást. Miért is akarnánk megtörni ezt a varázst, mikor éppen megtapasztalhatjuk mire is képes a testünk, a látásunk, az érzékelésünk!?

Egyébként én kifejezetten szeretem a sötétséget. Megnyugtat, elcsendesít, pihentet. Esténként, ha a faluban sétálok, mindig eszembe jut, hogy csak 1960-ban vezették be a villanyvilágítást Terénybe. Milyen lehetett azelőtt, amikor még egyetlen utcai lámpa sem volt és a házak ablakán is csak a petróleum lámpa fénye vagy a gyertya lángja szűrődött ki? Vagy még az sem? Mert az emberek – ahogy mondani szokták – „a tyúkokkal együtt lefeküdtek”. Majd hajnalban a kelő nappal ők is keltek, először ellátták a jószágokat, aztán indultak a munkába. Micsoda összhangban éltek a természettel! Nem volt szükség energiagazdálkodásra, óraátállításra. Télen sokkal többet aludtak, pihentek és az így feltöltött energia-raktáraikból tudtak nyáron többet dolgozni, kihasználva a hosszú nappalok adta lehetőséget.

Csillagvizsgálásra, fotózásra, csillagképek tanulmányzására tökéletes helyszín Terény. Augusztusban egy matrac és egy hálózsák társaságában ki kell feküdni egy domboldalra hullócsillagot keresni. Egy veszélye azért ennek is van. Na nem az, hogy a fejünkre esik egy csillag :), hanem az, hogy a friss levegőn és a csendben pillanatok alatt elaludhatunk. Jó ha ilyenkor nem vagyunk egyedül, legyen valaki, aki oldalba bök, ha a horkolással túlságosan felvernénk az éjszaka csendjét. 🙂

Érdemes figyelni a holdnaptárat és az időjárás előrejelzést, ha szeretnél beleszédülni a terényi csillagos égboltba vagy meghoztuk a kedved a telihold fényénél való olvasáshoz! 😉

Szeretettel vár a Fay-inn csapata

/A nyitóképet készítette Ludván Brigitta és Hirschmann Benjámin, 2019. október 22-én az Árdai Vendégháznál./