A legfontosabb tudnivalók a Kéktúráról

2022. nov. 16. | Túrázás, kikapcsolódás

A legfontosabb tudnivalók a Kéktúráról

Mi az a Kéktúra?

Hazánk legismertebb és leghosszabb, folyamatosan jelzett turista útvonala, melyet egy kék sávval jelölnek.  A Kéktúra három nagy szakaszra osztható. A legismertebb és legrégebbi jelzésű, az Országos Kéktúra, mely az ország északi területeit szeli keresztül. Az Alföldi Kéktúra, a Nagyalföldet öleli körül. Végül ezt a két túraszakaszt a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra köti össze. Így e három túraútvonal egy nagy összefüggő kört alkot, melyet Országos Kékkörnek neveznek. Útvonala az esetenkénti módosítások miatt változhat. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

A Kéktúra, mint túramozgalom

A Kéktúra név egyúttal egy jelvényszerző túramozgalmat is takar, mely a turistaút teljesítését szolgálja. A mozgalomban való részvételnek nincs nevezési díja, de az igazoló füzetért fizetni kell. Ez a füzet tartalmazza a túraszakaszok térképi ábrázolását, és az igazoló pecsétek helyét.

Mikor érdemes Kéktúrázni?

A Kéktúra teljesítése sem időhöz, sem időtartamhoz nincs kötve. Bármikor elkezdhető, megszakítható, újra folytatható és befejezhető. Azt azonban érdemes végiggondolni, hogy a nyári 35-40 fok, alkalmas lehet-e gyalogtúrázásra, illetve télen, hóban, van-e megfelelő öltözetünk, felszerelésünk. Az időjárás előrejelzéseket ajánlott előre megnézni, különösen a csapadék mennyiségére vonatkozóan. Nekem, mint szállásadónak az a tapasztalatom, hogy a tavasz és az ősz a legkedveltebb túraszezon.

Kik teljesíthetik a Kéktúrát?

A Kéktúrát bármilyen korosztály teljesítheti, de létezik külön Gyermek Kéktúra is. Mind az Országos Kéktúrának, mind a Gyermek Kéktúrának ugyanaz az igazolófüzetük és az útvonaluk, sőt még a jelvényük között is sok a hasonlóság. A teljesítés szabályai azonban eltérnek.

Hogyan teljesíthető az Országos Kéktúra?

A Kéktúra teljesítése gyalogosan, tetszőleges idő alatt, az útvonal követés és az útvonal-megszakítás szabályainak betartásával történhet. Bármely túraszakaszon elkezdhető és folytatható, de végül a teljes túraútvonal bejárása cél. Először meg kell vásárolni a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által kiadott pecsételő füzetet, melyben az igazoló pecséteket gyűjtése történik. A túrát az teljesíti, aki végig járja a teljes útvonalat és megszerzi az összes pecsétet, és annak lenyomatát és idejét rögzíti a pecsételő füzetében. A füzet névre szóló. A kitöltött füzetet a Magyar Természetjáró Szövetséghez kell eljuttatni, ahol ellenőrzés után a teljesítést jelvénnyel jutalmazzák.

Miben különbözik a Gyermek Kéktúra?

Az Országos Kéktúra és a Gyermek Kéktúra között a különbség az életkor és a megtett kilóméterek tekintetében jelenik meg. A gyermek kékúrázók alsó életkorhatára 6, a felső pedig 14 év. Ez azt jelenti, hogy a 6. születésnap naptári évében már elkezdhető hivatalosan a túra teljesítése és annak az évnek a végéig folytatható, amíg betölti a gyermek a 14. életévét. Ha a  gyermek kéktúrázó, ez idő alatt, az Országos Kéktúra útvonalán található 9 tájegység bármelyikén belül legalább 50 kilométer bejárását, a felnőttekre vonatkozó kiírás szerinti bélyegzéssel és a túranap dátumozásával igazolja, akkor megkapja az adott tájegységi jelvényt. Ha pedig 6 és 14 éves kora között az Országos Kéktúra útvonalán igazoltan több mint 300 kilómétert teljesít, a tájegységi jelvényeken kívül a Gyermek Kéktúra  jelvényét is megszerzi.

Mi a kéktúrázás lényege?

A kéktúrázás egy szabadidős tevékenység. Az Országos Kéktúrát végig járni talán a legszebb kihívás egy természetjáró életében. A lényeg a rendszeres túrázás öröme és az ország természeti és kulturális látnivalóinak megismerése. Minden nappal, amit a Kéken töltünk, felejthetetlen élményekkel leszünk gazdagabbak. Külön figyelmet érdemel, hogy a National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási, túrázási célpontjai közé sorolta az Országos Kéktúrát.

Aki kéktúrázik, egy nagy közösséghez is hozzátartozik, hiszen évről évre egyre többen lépnek a „kékre”. 2021 szeptemberéig mér közel 7500-an teljesítették ezt az emblematikus túrát. A közösségi oldalakon egymást segítve osztják meg tapasztalataikat a túrázók, ahonnan felkészülési információkat is szereznek az egyes útszakaszok teljesítése előtt.

A Kéktúra útvonala

Az Országos Kékkör összesen 2583 kilométer hosszúságú. Teljesen körbe kerüli Magyarországot, bejárva hazánk legszebb tájait, nemzeti parkjait, természeti és kulturális kincseit. A Kékkör három nagy egységét külön névvel illetik és teljesítésük is külön-külön pecsételőfüzetben történik. A kéktúrák speciális egysége a szakasz, melyek különböző hosszúságúak és több pecsételőpont helyezkedik el rajtuk. A Kéktúra bármely irányból teljesíthető, de a szakszok számozása Nyugatról Kelet irányába történik.

Országos Kéktúra

Ez a legrégebbi túraszakasz a Kéktúra útvonalon, melynek a története 1930-ig nyúlik vissza. A Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni- hegységben fekvő Hollóháza között húzódik. A Kőszegi-hegységből, a Kisalföldet érintve halad az útvonal a Balaton partjáig. Áthalad a Balaton-felvidéken, a Vértesen, majd a Gerecsén egészen a Pilisig. A Dunát Visegrádnál lépi át. Innen az Északi-középhegység hegyeit veszi sorra, végül Hollóházánál fejeződik be. Hossza: 1172 km.

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra

Ez az útvonal Írott-kő és Szekszárd között halad, átszelve Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyéket. Hossza: 541 km.

Alföldi Kéktúra

Ez az Országos Kékkör legfiatalabb túraútvonala. Nemzeti parkokon és tájvédelmi körzeteke halad keresztül. Szekszárdot és Sátoraljaújhelyet köti össze. Hossza: 870 km.

Az útvonaláról részletesebb leírás a Kéktúra hivatalos oldalán olvasható.

A Nógrád megyei túraszakaszok, a 18 és 19-es számúak, a Cserháton haladnak keresztül. Ennek a két szakasznak a találkozási pontjához közel helyezkedik el a Fay-inn falusi vendégháza, az Árdai Vendegház. A Kéktúrázók felé különös odafigyeléssel és gondoskodással fordulunk. A kényelmes szálláson és finom ellátáson túl, transzferrel is igyekszünk gondtalanabbá tenni a túrázást. A Hunnia Csipkemúzeum meglátogatása során pedig egyedi pecséttel is gazdagítjuk a kéktúra füzetet.

Néhány hasznos tipp még a Kéktúrázáshoz:

Előkészületek:

A kéktúrázás az otthoni tervezéssel kezdődik. Gondold át, mennyi szabadidőd van és ezalatt mekkora távot szeretnél teljesíteni! Tervezd meg, hogyan fogsz eljutni a túrád kezdő pontjára a lakó vagy szálláshelyedről és a végpontról vissza! Ha hosszabb távot (20-25km) tervezel, napkelte táján érdemes indulnod, hogy alkonyatig megérkezz a végpontra. A túra számított időtartamához, adj még hozzá 1-1,5 órát a pihenő és étkezések biztosítására! Nézd meg az időjárás előrejelzést! Tölts le offline térképet, mert a túrád során nem lesz mindenhol internet. Töltsd fel a telefonod!

Öltözet:

A legfontosabb a könnyű, vízhatlan, túrabakancs vagy túracipő.

A jó túrazokni gyorsan szárad, jól lélegzik, rugalmas és varrás nélküli. Érdemes váltózoknit is betenni a hátizsákba.

A nadrág legyen hosszúszárú, a kullancsok, csalán és tövisek miatt. Strapabíró, hogy a ragacsos növényeknek és tüskéknek ellenálon. Jól szellőzzön és legyen kényelmes.

Aláöltözet – a gyorsan száradó póló alá érdemes egy rövidujjú gyapjú aláöltözetet felvenni. Ha feltámad a szél, a kihűlt, izzadt póló, nem egyből a testedet éri.

Esőkabát minden túrán legyen nálad. Bármikor jöhet egy hirtelen zápor és nagyon kellemetlen bőrig ázni.

Hűvösebb időben, még nyáron is alkonyatkor, nagyon jó szolgálatot tehet egy csősál. Védi a fejet, a fület, a nyakat, és jó hőérzetet biztosít.

Még egy jótanács: Indulás előtt érdemes alapos lábkörömvágást végezni, mert lejtőn lefelé menet nagyon kényelmetlen lehet, amikor a láb a bakancs orrába csúszik.

Kiegészítők:

Válassz megfelelő méretű hátizsákot, a túrád hosszát figyelembe véve. Csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal. Pakolj helyesen és ügyelj a kényelmes beállításra!

A túrabot nem divatcikk, hanem nagyon hasznos lehet végig az úton.

A fejlámpa, a napkelte és az alkonyat idején lehet segítségedre, illetve ha példál útközben meg szeretnél nézni egy barlangot.

Legyen veled kulacs, megtöltve! Télen érdemes meleg vizet tölteni bele, ami csak órák múlva hűl ki. Addig is nem a jéghideg vizet kell kortyolnod.

Egész napra élelem, mert több tíz kilóméterre lehetnek egymástól a települések, és ott sem biztos, hogy nyitva találod még a boltokat.

Feltöltött telefon, lehetőleg letöltve rá egy offline térkép.

Nyáron szükséged lehet, napszemüvegre, naptejre, ajakápolóra.

Télen pedig egy könnyű, összehajtható, polifon ülőpárnára, a hideg és a nedvesség ellen.

És ami semmiképpen ne maradjon otthon az a pecsételőfüzet. Ezt a csomagot egészítsd ki pecsétpárnával, tintával és tollal is. Sok helyen csak a pecsétlenyomóval fogsz találkozni és a pecsételés idejét is be kell írnod a füzetedbe.