Milyen volt régen a farsang Terényben?

2020. febr. 11. | Vidéki életmód

Régen sokat jártam a falubéli nénikhez, hogy megkérdezzem őket a hagyományokról. Annak idején Petrás Józsefné, Verus nénivel a beszélgettem a farsangról. Verus nénit 92 éves korában szólította magához az Úr, egészen addig a terényi katolikus templom harangozója volt. Alázattal és szeretettel húzta a harangokat nap, mint nap. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen volt a farsang az ő leánykorában, azaz 1940-es években?

METTŐL MEDDIG TARTOTT A FARSANGI IDŐSZAK?

A régi időben három napig tartott a farsang. Az egész mulatságot a szombati készülődés előzte meg.  Ezen az estén a legények csoportosan jöttek el hozzánk tojást szedni. Kosarukba kaptak húszat-harmincat, amit eladtak és így kerestek pénzt a farsangra. Vasárnap délutántól éjfélig tartott a próbatánc. Ekkor minden legény a saját szeretőjét kérte fel táncolni. A hétfői nap csak a tánccal telt el. Kedden éjfélig táncoltunk, mert éjfélkor megszólaltak a harangok és kezdetét vette a száraz szerda. (Más néven hamvazó szerda.)

MILYEN RUHAVISELET JELLEMEZTE A FARSANGOT?

A farsang egy olyan mulatság volt, melyre nem kellett nagyon kiöltöznünk. Úgy is mondhatom, hogy közepes ruhát vettünk föl. Fehér virágos fölsőszoknyát és ráncos vizitkét viseltünk. A legények aranyporos rozmaringot tűztek a kalapjukra. Ezeket, mi leányok készítettük el. A finom aranyport rászórtuk a virágra, majd cukros vízzel hintettük be.

HOL ÉS KIK RENDEZTÉK MEG A FARSANGOT?

A mostani bolt helyén állt egy hosszú épület, amit kultúrháznak hívtunk. Ez volt a mulatozás színhelye. A legénybírók vezették a mulatságot. A legfőbb dolguk a rend fenntartása volt.

MIKET ETTEK A MULATSÁG KÖZBEN?

Azt ettünk, amiket máskor is. Az étkezés idejére mindenki hazament, otthon elfogyasztotta a napi betevőjét, majd folytatta a táncolást. A zenészeket házhoz vitték és étellel kínálták őket.

MILYEN SZOKÁSOK FŰZŐDENEK A FARSANGHOZ?

Emlékszem, hogy amíg a zenészek pihentek, addig mi körben állva táncoltunk tovább. Száraz szerdán a legények rossz ruhákba öltöztek és megpróbáltak minket bekormozni.

A FARSANG UTÁN A BÖJT IDŐSZAKA KÖVETKEZIK. MESÉLNE ERRŐL IS EGY KICSIT?

A böjt ideje alatt se táncolni, se énekelni nem lehetett. Az volt a mondás, hogyha ezt megszegik, akkor idő előtt lehullik a szilva. A böjti időszak után, ami hét hétből állt, égettük el a kiszi bábut. Ez egy majdnem embermagasságú szalmabábu, amit a legények készítettek el. Az idősebb lányok öltöztették be, mégpedig menyecskeruhába. A ruhákat nem égették el. Ha a böjti időszakban asszony halt meg, akkor nem égettünk kiszit.

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN, HOGY MEGOSZTOTTA VELÜNK AZ EMLÉKEIT. ISTEN ÁLDJA MEG!