5+1 tipp Terényből a sportosabb életért

2020. febr. 28. | Vidéki életmód

Hogyan legyél egy hétvége után még fittebb és egészségesebb?

Falura költözésünk után nagy lendülettel vágtam bele a kertészkedésbe. Gyümölcsfa ültetés, zöldségeskert kialakítás, vettünk néhány tyúkot, amiknek a takarmányozásához még kukoricát is ültettünk. 

A szomszédok látva kerti serénykedésemet, mosolyogva jegyezték meg, hogy igazi parasztasszony lettem.  Én erre azt válaszoltam, hogy nagyon is modern városi nő maradtam, aki egyesíti a szauna, a szolárium, és a konditerem szolgáltatásait. Hiszen nincs annál izzasztóbb, barnítóbb és fárasztóbb, mint nyári kánikulában kukoricát kapálni a tűző napon. 3 az 1-ben, ja és mindezt ingyen. Ezt nem lehet városban überelni.  

Szóval Terényben nincsenek konditermek, uszodák és sportkomplexumok. Van azonban gyaloglás, kerékpáros közlekedés, kertészkedés, sok ház körüli munka a friss levegőn, a napsütésben.

Mindannyian rendszeresen vágyunk egy kis megújulásra testileg-lelkileg. Ezért írtam 5+1 dolgot, amit érdemes vidéken élve/vidéken járva kipróbálni.

1. Tölts minél több időt a szabadban!

A vidék (és mi is) folyamatosan hívogat, hogy menj kifelé a négy fal közül! Választhatod a túrázást vagy egy kisebb kirándulást valamely nevezetességhez. Választhatsz kerti munkát is. Szívesen nyírnál füvet, ültetnél virágot, pucolnál egy kis zöldséget a napsütésben vagy pakolnál egy kis fát? „A munka nemesít” – mondják és ezek a ház körüli tevékenységek egyrészt fizikailag jótékonyan elfárasztanak, másrészt közben lehet ötletelni/gondolkozni, harmadrészt kitűnő alkalom csapatépítésre, beszélgetésre, közös bolondozásra is. Mi nem fogunk rád furcsán nézni, ha felteszed a kérdést: „Tudok valamiben segíteni?” Mi több, most önkénteseket is keresünk a Fay-innhoz!

2. Fogyassz elég minőségi folyadékot!

Tudjuk, hogy mennyire szükségünk van arra, hogy eleget igyunk, mégsem tesszük. Próbálgasd, hogy neked mi válik be. Kulacsot veszel és mindig a kezed ügyében tartod? Vízivó alkalmazással követed nyomon, hogy hány pohárral fogyasztottál aznap? Nem csak a mennyiség fontos, hanem a minőség is. Kirándulás közben keress iható forrásokat és kóstold meg mennyivel más íze van a víznek! Reggelente főzz egy adag gyógyteát (ismerve a gyógynövényeket egy adott tünet kezelésére) és azt napközben fogyaszd el! Amennyiben kell, hogy valami édeskés, finomság legyen az italod része, vásárolj házi bodzaszörpöt, gyümölcsitalt és ezzel pótold a folyadékot!

3. Fuss/sétálj a természetben!

A legkézenfekvőbb (azaz lábonfekvőbb) mozgás vidéken, ha az ember felkap egy jó minőségű terepfutócipőt és szelni kezdi a kilométereket, hisz adott a szép táj, a friss levegő, a földutak. A mozgással levezetjük a stresszt, kitartóbbá válhatunk általa, nő a tüdőkapacitásunk. Mielőtt azonban nekikezdünk, érdemes utánajárni néhány dolognak (előtte bemelegítés, utána nyújtás, helyes tartás stb.). Aki úgy érzi, hogy a futás sok lenne neki, azt arra bíztatom, hogy a nap egy részében sétáljon egy nagyot a természetben! Akár egyedül, akár többedmagaddal kitűnő alkalom elmélyülésre vagy beszélgetésre.

4. Kerékpározz!

Biciklivel járd be a szomszéd falvakat! Menj el a közeli kilátókhoz! Olyan helyekre juthatsz el, ami gyalog messzi van, de autóval nem megközelíthető. Ha nincs saját bringád, kölcsönözz ITT

5. Vegyél részt szervezett túrákon, közösségi programokon, sporteseményeken!

Számtalan szervezet kínál természetjáró programokat. Kedved szerint válogathatsz, gyalogos, futó, kerékpáros túrák vagy versenyek közül. Ezek az alkalmak igazi közösségi események, remek lehetőség új ismeretségek kötésére, barátkozásra és komoly teljesítményekre elérésére.

+1. Gyere el a Cserháti Terepmaratonra!

Minden évben március végén megrendezzük a Cserháti Terepmaratont. A Fay-innál mi ezzel szeretnénk téged a futásra inspirálni. Itt kezdő futók és profi sportolók is indulhatnak a negyed, fél és teljes maratoni távokon. Lehet kutyával együtt futni és a gyerkőcök számára is készülünk egy rövidebb futópályával. Kísérőként nagy sétát tehetsz, meglátogathatod Terény nevezetességeit és szurkolással biztathatod a résztvevőket. De ha szeretnél önkéntes munkát vállani és bekapcsolódni a program sikeres lebonyolításába, örömmel vesszük a jelentkezésedet. A nyeremények helyi termékekből összeállított csomagok és az egész rendezvény alatt igyekszünk odafigyelni a környezet megóvására. Gyere el Te is, ITT tudsz nevezni!

A FITTSÉG terényi titka: friss levegő, napfény, mozgás, forrásvíz és jó társaság!

NEVEZZ BE A CSERHÁTI TEREPMARATONRA!