5+1 ötlet, hogy túrázás közben sose éhezz, szomjazz!

2020. márc. 10. | Túrázás, kikapcsolódás

Előfordult már veled, hogy egész napos túrázás után, megérkeztél egy faluba éhesen-szomjasan és már nem volt nyitva semmi?

Megmutatom mit tegyél, hogy elkerüld ezt a kellemetlen helyzetet. 5+1 TIPP, ami biztos segít.

Nem egyszer előfordul, hogy Kék túrázó vendégeket várunk a vendégházunkba. A nap már lemenőben van és egyszer csak megcsörren a telefon. 

– Halló, megérkeztünk a faluba.
– Remek! Haladjatok tovább a KÉKen és bele fogtok „botlani” az Árdai Vendégház táblába! Várunk benneteket!
– Rendben, de lenne még egy kérdésünk. Meddig van nyitva a bolt?
– Fél ötig. Mennyi most az idő? – pillantok fel az órára – ¾ 5, már bezárt.

Szomorú csönd a vonal túlsó végén, nekem pedig pörög az agyam mi van itthon. Kenyér, szalonna, kolbász, tojás… 

– Mire lenne szükségetek? – kérdezem. Talán tudok segíteni.
– Sört szerettünk volna venni. 

Áldott palóc kamrák és hűvös pincék, mire is mennénk nélkületek? Sóhajtok fel örömmel.

 – Oké, abban tudok segíteni. – és az alkonyati csendben hallom, amint elmosolyodik a telefonáló a falu határában.

Mit tudsz tenni, hogy elkerüld, hogy az orrod előtt zárjon be a bolt? Előre készülj fel, tájékozódj és a begyűjtött információk alapján tervezd meg a túrád időbeosztását. Milyen eszközök, lehetőségek segítenek az informálódásban? Mondok 5+1 TIPP-et.

1. Googe térkép:
Nézd meg a Google térképen milyen vendéglátó helyeket jelölnek! Ha a boltok nincsenek is minden faluból fent a neten, a magukra valamit adó éttermek, vagy italboltok rendelkeznek weboldallal és megtalálhatóak a térképen. Jó esetben a nyitvatartásukat és egy telefonszámot is közzétesznek.

2. Önkormányzatok:
Minden önkormányzat elérhetősége megtalálható az interneten. A legtöbb esetben készségesen segítenek és adnak felvilágosítást minden kérdésben, akár abban is, hogy meddig vannak nyitva a boltok. Vagy adnak egy telefonszámot, ami közvetlenül az üzletben szól.

3. Múzeumok:
Ugyan ez igaz egyes látogató helyekre is. Bátran kérdezhetsz helyi szolgáltatóktól, mert szívesen segítenek. Minden szolgáltatónak az az érdeke, hogy sok elégedett turista érkezzen a településükre és vigye tovább a jó hírüket.

4. Egyházak:
A parókiák telefonszámai is nyilvánosak. Senki nem rosszal egy olyan kérdést, ami valakinek fontos. Az emberek segítenek egymásnak, hiszen bárki bármikor szintén segítségre szorulhat.

5. Túra fórumok:
Kövesd figyelemmel a különböző fórumokat, Facebook túrás közösségeket, ahol sok fontos információt találhatsz vagy kérhetsz azoktól, akik jártak már előtted az adott útvonalon.

 +1. Amennyiben garantáltan tuti információkat szeretnél kapni a KÉK túra teljes Cserháti szakaszáról, boltok és éttermek nyitvatartása tekintetébe, töltsd le az alábbi infó füzetet. Megtalálod benne azoknak a településeknek a listáját, amiken a KÉK a Cserhátban keresztül megy. Minden falunál felsoroltuk az ott működő boltokat, kocsmákat, éttermeket, nyitvatartással és címmel. A füzetben arról is kapsz tájékoztatást, hogy tudsz-e kártyával fizetni vagy csak készpénzzel.

Azt szeretnénk, ha a Nógrádban töltött időd igazi felüdülés lenne! Levesszük a válladról a felkészülés gondját. A „boltok nyitvatartása” infó füzetünk, biztosítja, hogy ne maradj éhes-szomjas sehol.

Itt egy helyen, minden információt azonnal megtalálsz. Az adatokat folyamatosan naprakészen tartjuk. A füzet végén láthatod az utolsó frissítés időpontját.

Készülj gondtalanul a cserháti túrádra!