8 ok, amiért érdemes jönni a Cserháti Terepmaratonra

2020. jún. 11. | Túrázás, kikapcsolódás

Adott volt egy sportolni szerető család, egy tájfutó múltú apuka és egy dimbes-dombos vidék, amely csak úgy kiáltozott: „Mutassatok meg az embereknek!” Így született meg a Cserháti Terepmaraton ötlete, amelyet 2019. március 30-án rendeztünk meg először, és vírushelyzet ide vagy oda, 2020. június 27-én jön a második felvonás.

A résztvevők és a saját megéléseink alapján összegyűjtöttük azt a 8 indokot, amely amellett szól, hogy te is részt vegyél következő versenyünkön!

1. Családias hangulat
A 2019-es verseny után a legtöbb visszajelzés az volt, hogy nagyon örültek a kis létszámú, családias, baráti hangulatú versenynek. Néhány rendezvény megszervezésén túl voltunk, mire eljutottunk a Cserháti Terepmaratonig és addigra megtanultuk, hogy egy rendezvény sikeressége mindig a résztvevők hozzáállásán múlik. Az első eseményre olyan sportemberek érkeztek, akik személyiségükkel, pozitív lelkesedésükkel bátorítottak minket a folytatásra. Nagy áldás, hogy kérdéseikkel, véleményeikkel, kéréseikkel segítik a munkánkat, hogy megújulhassunk, még jobb versenyszervezést nyújtsunk.

2. Újítás: kutyás és gyerekfutam
Hisszük, hogy egy rendezvény attól válik egyre jobbá, ha a résztvevők igényeit szem előtt tartja és megújul. Tavaly láttuk, hogy lenne igény arra, hogy kutyás nevezésre is lehetőséget adjunk, valamint a gyerekek sem szerettek volna kimaradni a sport öröméből. Így 2020-ban már külön lesz a rajt azoknak, akik négylábú társukkal indulnak neki erdőknek-mezőknek és van egy 3 km-es minifutam a gyerkőcöknek.

3. Környezettudatos versenyszervezés
A szervezés során mindvégig szem előtt tarjuk környezetünk védelmét. Így esett a választásunk arra, hogy az útvonalat sárga textilszalagokkal jelöljük, a pálya kitűzése során összegyűjtsük a szemetet, a befutó csomagok pedig helyi termékekből papírtasakban lettek átadva.

4. Útvonal, ahol mindenki megtalálhatja számításait
Egy természetben megrendezett versenynél fontosak a környezeti adottságok. A cserháti lankákon vezetett útvonal 10,55 km, melyet a félmaratont választók kétszer, a maratonisok négyszer tesznek meg. Nyílt szakaszok és árnyas részek váltják egymást, a 186 méteres szintkülönbség pedig kezdő és haladó futóknak is ideális.

5. Csodatáj
Nem elhanyagolható szempont, hogy az útvonal lágyan hullámzó dombokon halad, patak mellett, erdőn-mezőn. A barnák és zöldek váltakozása, a távolban felbukkanó terényi templomtornyok és mezőről figyelő őzikecsapat felüdíti szemet-lelket, öröm itt futni!

6. Befutó csomag és díjazás
Amikor összeállítottuk a befutó csomagot és a díjakat, többféle szempont vezérelt bennünket: Szerettünk volna hasznos ajándékot adni, ami az egészség megőrzését is támogatja. Így esett a választásunk a helyi termékekre, ezek közül is a feketeribizli lekvárra, amely magas vas és C-vitamin tartalma miatt jó barátja az egészségtudatos sportolóknak. Vidéki rendezvény szervezőiként fontosnak véltük, hogy támogassuk az itteni termelőket, szolgáltatókat.

7. Étkezés speciális igények szerint is
A versenyközpontban ebédelésre is van lehetőség, büfénk végig tárt ajtókkal várja a kísérőket, futásból visszaérkezett versenyzőket. Idén már húsmentes menü is elérhető lesz, valamint kávéinkat laktózmentes tejjel is tudjuk szervírozni.

8. Kiegészítő lehetőségek
Említettem, hogy a maraton útvonala is gyönyörű, de egész Terény és környéke megéri a felfedezést. A verseny után lehetőség lesz letusolni, felfrissülni, majd aki érez magában energiát, vagy kísérőként érkezett, arra biztatjuk, hogy nézzen szét a faluban, sétáljon egyet a tó felé vagy látogassa meg a falu valamely múzeumát. A versenyközponthoz parkoló, játszótér, büfé tartozik. Az sem gond, ha valaki távolabbról érkezik, nekik ajánljuk, hogy szálljanak meg nálunk, az Árdai Vendégházban.

Gyere el, tapasztald meg ezeket az előnyöket és élvezd a futás örömét! A sport fejlődés, önmagunk legyőzése minden kilométer alatt. Ezt a haladást éljük meg a szervezés során, a készülődés utolsó hajrájában és a mi győzelmünk az lesz, ha jössz és jól érzed magad, majd építő kritikáddal segítesz, hogy jövőre még jobb legyen!