Frissítő séták Terény környékén

Szerző: | 2020. szept. 17. | Túrázás, kikapcsolódás

4 könnyed kirándulás

18 éves koromban néhány hetet töltöttem Németországban egy idősebb, de nagyon aktív életet élő házaspárnál. Nyelvtanulás céljából mentem, de sokszor nehéz volt megértenem az aznapra szánt terveket. Azt viszont hamar megtanultam, hogy mit mi követ egy nap, hiszen a napirendet könnyen kiismertem. Az biztos volt, hogy az ebéd után sétálni mentünk valamerre és utána 4-5 óra tájékán elérhezett a Kaffee und Kuchen, azaz a kávé és sütemény ideje.

Bár Magyarországon inkább az ebéd utáni sziesztázás dívik, de lelkesen buzdítalak arra, hogy a terényi pihenésed során fogyassz könnyed ebédet, majd sétálj egy nagyot az itt bemutatott helyekre. Utána pedig térj be az Edvi-Illés Kávéházba és fogyassz egy finom kávét!

1. séta: Sárkányvár
A név megtévesztő ugyan, hiszen sem sárkányok nincsenek az úticélon és nem is vár vár rád. Akkor miért nevezik így? Terény környékén több helyen található homokos, löszfal, melyek réseiben szívesen időznek a színpompás gyíkok, melyeket a Terényi gyerekek “sárkánygyíkoknak” neveztek el. Az Árdai Vendégházból indulva, a főúton jobbra kell kanyarodni, majd a régi Asszonybosszantónak nevezett kocsma mellett elkanyarodni balra, át a patakon és a Mikszáth Kálmán utcán felsétálni a temetőig. Az evangélikus rész mellett vezet az út be az erdőbe és onnantól már egy erdei csapás visz minket árnyas fák alatt a sárkányvárig. Ezen a helyen lehet nézelődni, játékokat játszani, piknikezni vagy sütögetni, majd továbbindulni a falu fölötti erdőben, mígnem kiérkeztek egy lejtős mezőre, ahol uzsgyi, lehet lefelé szaladni (Azért csak óvatosan!). Innentől kezdve már aszfaltos úton térsz majd vissza a szállásra: végig a Szőlősoron, majd jobbra át a patakon, a buszmegállónál balra kanyarodva a főúton bandulolj, míg meg nem látod az Árdai Vendégház tábláját.

2. séta: Káposztás hegy
Ez a hely is megér egy sétát, elsősorban a lenyűgöző kilátás miatt. Az előző útvonalhoz hasonlóan, itt is a Mikszáth Kálmán utcára kell kanyarodni, de a hídon átkelve egy jobbos kanyar után már a Kossuth úton haladsz és így a terényi Jurta horgásztó felé vetted az irányt. Maga a tó magánkézben van ugyan és körbe van kerítve, de mellette a domb bárki számára megmászható. Bevállalósabbak a kapu melletti kerítés tövében törhetnek utat felfelé vagy a Kossuth útra visszatérve, elhaladva az állattartó területek mellett jobb kéz felöl találsz egy földutat, amely felvezet a csúcsra. Felhőnézésre, mélázásra, hatalmas beszélgetésre, piknikezésre, ölelkezésre, fényképezésre, távcsövezésre…. alkalmas csodahely! 😉

3. séta: Büdöskei-forrás

Terény határában található egy különleges forrás, mely a felette növő fa tövéből tör elő. Erre utal ősi neve is, ami Gyökér-kút volt, bár manapság Büdöskei forrásként ismert. Annak idején a környékbeli juhászok fedezték fel a helyet és minden tavasszal megtisztították a benőtt gyökerektől. Áldásos munkájuknak hála a forrás a mai napig működik, vize kristálytiszta és frissítő. Néha-néha a tisztogatás elmarad, akkor inkább hasonlít utóbbi nevére, a Büdöske-forrás elnevezésre. Több útvonalon is megközelíthető a hely, ebben kérd a szállásadód segítségét.
Érdekesség, hogy ez az éjszakai túránk útvonala is, mely izgalmas program osztálykirándulások, kisebb csoportok számára. Csupán az éjjeli fényekre hagyatkozva meg lehet figyelni az éjszakai állatokat, valamint elmerülni a csillagos égben. 

4. séta: Hrabina

Ezen a másfél órás sétán egy csodaszép fenyvesen haladsz keresztül. Mivel a Kék-túra is ezen az útvonalon vezet, így a jelzés alapján könnyen követkető az útvonal. Bandukolás közben szántós, erdős-mezős tájakban gyönyörködhetsz, talán még néhány vadat is látsz közben. Az útvonal Terény legszebb házsorán, a Szőlősoron is keresztülhalad. Közben akár az Orsós Magnó Múzeumba is betérhettek.

A kiadós séta után jutalmazd meg magad egy csésze meleg itallal. Az Edvi-Illés Kávéházban kérhetsz kávét, kakaót vagy akár teát is. Élvezd a vidéki csendet és a pihenést!