6 tipp Terényből a testi-lelki egészségedért

Szerző: | 2020. júl. 30. | Vidéki életmód

Gyere Terénybe, töltődj fel és távozz egészségesebben, békésebben!

Mikor gyermek voltam, nem is gondolkoztam azon, hogy a Terénybe költözésünk mennyire hozzásegített ahhoz, hogy egészséges maradjak, mind testileg, mind lelkileg. Mostanában – felnőttként – ha csak egy-két órára megyek is Terénybe, mindig kisimultabban, békésebben jövök el onnan. 

Gyere el Terénybe és légy része te is azoknak az egészségmegőrző élményeknek, amelyekkel a vidék vár. Ezek közül mutatok most néhányat.

1. Vegyél helyi termékeket!

Járj utána annak, hogy a faluban hol árulnak bio zöldséget, gyümölcsöt. Eladó-e valahol háztáji tojás? Van-e néni, aki adna helyi lekvárt, bácsi, akinek van eladó méze? Sok helyen kapható kecskesajt, aszalvány, szárított gyógynövény. Vásárolj be ezekből és töltsd meg valódi, éltető élelmiszerekkel a kamrádat! (A képre kattintva megismerheted a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság tevékenységét.)

2. Ismerd meg a gyógynövények jótékony hatásait!

Ismered a mondást, miszerint “fűben, fában az orvosság”? Amióta Terényben élünk még inkább a bőrünkön tapasztaljuk ennek igazságtartalmát. Lányként a muskotályzsálya olaj segített elmulasztani a menstruációs fájdalmaimat, de női panaszokra a cickafark is nagyszerű. Kávé helyett frissítő, élénkítő egy friss mentafőzet, a levendula nyugtató hatásáról pedig mindenki hallott már. Szerezz be egy gyógynövény határozót és járj nyitott szemmel a réteken-mezőkön!

3. Legyél jelen, figyeld a tájat!

Mi az, hogy jelen lenni? A jelenlét lényege, hogy nem a fejedben lévő gondolatokban vagy elmerülve, hanem részesévé válsz a természetnek, a külső valóságra fókuszálsz. Keress egy békés helyet és csak nézelődj. Figyeld meg, ahogy lemegy a nap; hallgasd, ahogy csicseregnek a madarak; csodálkozz rá, milyen csodálatosak a virágok; vagy bámuld a kék égen lomhán átúszú felhőket… Akár még hálát is adhatsz ezekért az apró szépségekért!

4. Élvezd a csendet!

A vidéki “csend” sem teljes, hiszen ugatnak a kutyák, csiripelnek a madarak, a távolban zúgnak a gépek… Ezek mégis lehetnek megnyugtató hangok. Irányítsd a figyelmedet csendkoncert teljességére, éld meg, hogy része vagy a teremtett világnak! Körülötted állatok, növények élik életüket, traktorok dolgoznak élelmedért, harangok szólnak időjelzésért. Minden hang, minden mozzanat a nagy egész része. Éld át ezt az élményt!

5. Töltődj a friss levegővel!

Az egészség egyik része, hogy csökkentjük a stresszt az életünkben. Egy egészen egyszerű technika erre, ha elkezdünk a légzésünkre figyelni. Egy bosszantó helyzettel találkozva, automatikusan elindulhat heves szívdobogás, gyorsabban veszed a levegőt, görcsbe rándul a gyomrod… Amikor ezeket megéled, kezdj csak a légzésedre figyelni. Ahogy beáramlik az orrlyukaidon, megtölti éltető levegővel a mellkasodat, s ha a hasadra teszed a kezed, még a levegő mozgását is érzékelheted, ahogy emelkedik és süllyed a hasfalad. Csináld ezt addig, míg lelassul, megnyugszik, elmélyül a légzésed! Ezt persze nem csak vidéken lehet, de a friss levegő sokat hozzátesz az egészséghez.

6. Aludj eleget!

Amikor egészséges, friss ételeket eszel, sok folyadékot fogyasztasz, mozogsz, szabadban vagy, egyensúlyban tartod a munkát és pihenést, akkor kellemesen elfáradsz estére. A vidéki friss levegő és az éjszaka mély csendje segít, hogy hamar elaludj és hosszú, kielégítő alvásban legyen részed. Az Árdai Vendégházban megszálló vendégek nagy része arról számol be, hogy nagyon jót pihent éjszaka.

Az itt megosztott ötleteket bárhol gyakorolhatod, de kétségtelen, hogy vannak helyek az országban-világban, ahol kiemelkedően szépek a “díszletek” a kikapcsolódáshoz. Terény egy ilyen hely. 🙂