10 dolog, amit próbálj ki ősszel Terényben

2021. okt. 14. | Vidéki életmód

Ősszel a legtöbb nő romantikus hangulatba jön és tervezgetni kezdi, hogy milyen csak ősszel átélhető dolgokat szeretne megvalósítani. Sok cikk ajánlja, hogy a szeptemberi visszarázódós, vénasszonyok nyara időszak után is keressük az utazásra alkalmas időpontokat és helyeket. Terény ősszel is gyönyörű, úgyhogy gyertek! Budapesttől mindössze másfél órára található, s már az idevezető utazás közben feltöltődhetünk, lelassulhatunk. Mostani posztunkban 10 olyan programot mutatunk be, amit szeretünk a vidéki őszben. Szívből ajánljuk, hogy gyere és próbáld ki te is!

Őszi Bakancslista

1. Őszi zöldségek elkészítése, kóstolása
Kóstoltad már a sült célkát? Ittál már sütőtökös lattét? Nálunk részt vehetsz közös főzésekben, tanulhatsz ízekről, elkészítési fortélyokról, tálalási ötletekről. Természetesen a végeredményt együtt elfogyasztjuk, megünnepelvén az alkotás örömét.

2. Színes erdőben sétálni és hangulatos, őszi fényképeket készíteni
Terény környékén csodálatos a táj és ilyenkor ősszel felölti a legszebb, legszínesebb ruháját a természet. Egy-egy rövid séta a faluban, környékén vagy nagyobb túra a közeli kilátópontokon, nagyszerű alkalom arra, hogy feltöltekezz a vidéki nyugalommal, inspirálódj vagy készíts gyönyörű fotókat.

3. Forralt borozni és társasjátékozni
Elképzelni se tudok jobb programot egy sötét őszi estére, mint jó társaságban együtt játszani. Ehhez már csak hab a tortán, ha van mellé egy jó fűszeres forralt bor. Tárasjátékokat lehet tőlünk bérelni és forralt bort is tudunk bekészíteni számotokra.

4. Teázni a helyi gyógynövényekből
Már évek óta gyűjtjük a helyi gyógynövényeket és az Edvi-Illés Kávézóban tároljuk, hogy szeretett vendégeinket is megkínálhassuk belőle.

5. Gombászni
Te is szereted a gombát? Akkor kiváló program számodra, hogy felkutasd az avarban megbúvó kalaposokat, majd főzz belőlük egy ízletes gombalevest vagy készíts egy gombás rizottót. Vendéglátód, Judit gombaszakértő, így kérd bátran a segítségét akár abban, hogy hol keresgélj, akár abban, hogy melyik gombát szedheted le biztonsággal vagy abban, hogyan készítsd el a begyűjtött termést.

6. Szabad tűzön sütni-főzni és lassan élvezni az ízeket
Egészen más íze van annak az ételnek, amelyet hosszú időn keresztül főzünk a szabad tűz fölött. Nem kell erről lemondani ősszel sem, csak jobban fel kell öltözni. 😉 Ezek az ételek lassan készülnek, lelassulást igényelnek, mindez pedig előjátéka annak, hogy mély élvezettel, odafigyelve fogyasszuk majd el.

7. Olvasni a vaskályha mellett
Hozz egy jó könyvet vagy kérj tőlünk kölcsön a sokszínű magánkönyvtárunkból, majd kucorodj be a vaskályha mellé. Pattogó tűz, izgalmas oldalak, fentebb említett gyógytea és meg is alkottad magadnak a tökéletes, stresszoldó délutánt. Mindezt pedig egy autentikus palóc parasztház falai közt tenni valódi időutazás.

8. Kihasználni az őszi jó időt: biciklitúra, kirándulás, piknikezés
Ki lehet még fogni csodálatos napsütést, amikor nagyszerű programok várnak azokra a nyitott emberekre, akik odavannak az aktív kikapcsolódásért. Lehetőség van a kölcsönzőnkből kikérni néhány biciklit és kerekezni egyet a környéken. Nagyszerű kirándulóhelyek várnak lenyűgöző panorámával. Sőt még egy őszi piknikezésre is vállalkozhatsz.

9. Állatokat figyelni, szarvasbőgést hallgatni
Bár a szarvasbőgés ideje augusztus végétől szeptember végéig esedékes, de a vadállatok aktív életet élnek ilyenkor ősszel. A faluban sétálva is lehet találkozni sünivel, a mezőkön lehet ugrándozó nyuszikat vagy őzeket figyelni, de előfordulhat, hogy a kirándulás során egy csapat szarvassal találkozol. (Velünk megtörtént, szerencsére tisztes távolban voltak.)

10. Esős időben gyertyát gyújtani és beszélgetni
Meglehet, hogy kifogsz egy olyan hétvégét, amikor szürke, ködös az időjárás. Ilyenkor is hangulatos tud lenni, hogy a palóc házikó ablakában meggyújtassz egy mécsest, leülsz a társad mellé és beszélgettek. Odakint lehet zord az idő, ha bent fény van, meleg és szeretet. Élvezd ki ezt a lelassulást!