Mi az ördög az a falmasina?

2022. márc. 3. | Falusi gasztronómia, Vidéki életmód

Vidéken járva megütheti a füledet egy-egy ismeretlen szó. Ilyen lehet a „masina” is, amit most bemutatunk neked:

Masina = sparhelt, sparheld, spari, platni, spór, takaréktűzhely, csikótűzhely, így talán mindenki ismeri. Egy szuper kis tűzhely, ami nemcsak sütni-főzni tud, de még be is fűti a konyhát, szobát, ha folyamatosan rakjuk, akár az egész otthont. Takaréktűzhely elnevezése is innen ered, hiszen fűtő erejét kihasználva nem kellett még a kemencét is befűteni a házban.

Eredetileg vályogból, nyerstéglából, téglából falazott, esetleg részben kályhacsempékből, csempéből rakott vaslemezes tetejű, zárt tűzterű, jobbára sütőtérrel is ellátott, építmény volt. A módosabb darabokban vízmelegítő tartályt is elhelyeztek, így folyamatosan meleg vízzel is ellátták a háztartást. Ezt az épített tűzhelyt nevezik Terényben falmasinának, mivel a fal mellé, azzal egybeépítve készült.

A csikótűzhely nevet, a két szintes változat, a formájáról kapta. Ennél a fajtánál a sütőtér, a főzőlap mellett, a fölé emelkedik.

A masina név talán a mozdonyokhoz való hasonlósága miatt ragadt rá. Ahogy a lokomotívnak úgy a tűzhelynek is, vas bendője, pöfögő kéménye van és igen melege lesz annak, aki a közelébe kerül.

Az épített tűzhelyek után, egyre inkább elerjedtek, a kisiparilag, majd gyárilag előállított tűzhelyek. Ezek vaslemez anyagúak, majd gyári zománcozott fémlemezből kialakított masinák voltak. Használatuk mobilabb lehetőséget nyújtott, télen a szobában, nyáron a nyárikonyhába lehetett elhelyezni.

Mi magunk egyszerűen kirakjuk az udvarra és ott sütjük a laskát vagy főzünk a lekvárt.

Gyere el te is, és kóstold meg a masinán készült finomságokat! Amennyiben társasággal jönnél, kérd közös laskasütő programunkat!