Csengettyű Tanya

2022. márc. 12. | Rólunk, Vidéki életmód

Terény központjától 1,5 km-re fekszik Bócsok-puszta, mely egykor lakott településrész volt. Miután a lakosság beljebb költözött, majorrá alakult, ahol főleg sertéseket tartottak. Ezek az állattartó épületek állnak a mai napig is Bócsokon.

A faluból érkezve a 4. gazdasági épület és a hozzá tartozó terület a Csengettyű Tanya. Nevét Csenge lányunkról kapta és persze azokról a csengettyűkről, amik az állatok nyakán jelzik hollétüket. Csenge pici gyerek kora óta imádja az állatokat és a velük való foglalkozás tölti el örömmel. 

Ez mindig is így volt. Kisiskolás korában, ha nem találtuk a házban, mindig valamelyik ólban leltünk rá, a tyúkok, a kismalacok, vagy a nyulak között. 13 évesen már tehénpásztornak állt a nyáriszünetben, majd a becskei tyúkfarm következett, a nyári munkák színhelyéül. Egyre többet látott és tapasztalt, az érdeklődés és elhivatottság, mit sem változott, így iskolaváltásra is sor került. Gimnáziumból, mezőgazdasági szakközépiskolába iratkozott át. A sikeres különbözeti vizsgák után, az osztály élén végezve, ment tovább a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági mérnöki szakára.

A diploma megszerzése után, egy év „kalandozás” következett (angliai közösségi munka biokertészetben, egy szakács vizsga megszerzése Budapesten), végül visszaköltözött a férjével Terénybe, és belevágtak a saját tanyagazdaság létrehozásába.

A Csengettyű Tanya, a Fay-inn állatainak a lakhelye. Itt élnek a kecskéink, malacaink. Itt kapnak szállást a szárnyas jószágaink, kivéve a libákat, akik a patak közelsége miatt, és mivel ők a biofűnyíróink, a faluban maradnak. 

A tanya állatai kezesek, simogathatóak, a gondozásukba be lehet kapcsolódni. Kantáros nadrág, gumicsizma, szerszám sorakozva vár, ha segítenél és belekóstolnál a munkába. Kipróbálható a kecske fejés, a libaterelés, az istálló trágyázás, az etetés, a tojás begyűjtés és még számos tevékenység. Mindeközben rengeteg tanulhatsz az állatokról, a szokásaikról, a természetükről.

A tanyalátogatásra elkísér Bors, a komondor, aki mindent és mindenkit felügyel, de legfőképp Csengét.